Mastercard i u Srbiji obustavio sva plaćanja ruskim karticama

Biće posledica po srpsku ekonomiju zbog sukoba u Ukrajini, ali rano je za procene

SrbijaSvetU fokusuVesti

3.3.2022 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Biće posledica po srpsku ekonomiju zbog sukoba u Ukrajini, ali rano je za procene Biće posledica po srpsku ekonomiju zbog sukoba u Ukrajini, ali rano je za procene
Potpredsednica Saveza ekonomista Srbije Dragijana Radonjić Petrović izjavila je danas da će se efekti invazije Rusije na Ukrajinu odraziti i na srpsku ekonomiju, ali... Biće posledica po srpsku ekonomiju zbog sukoba u Ukrajini, ali rano je za procene

Potpredsednica Saveza ekonomista Srbije Dragijana Radonjić Petrović izjavila je danas da će se efekti invazije Rusije na Ukrajinu odraziti i na srpsku ekonomiju, ali je još uvek rano govoriti o tome kolike i kakve će biti posledice.

„Ni iz jedne krize ne izlazi bezbolno. Ono što nije dobro što mi iz jedne krize, još nezavršene, ulazimo u drugu. Još nismo opravljeni od krize koja je izazavana pandemijom i koja traje dve godine i zbog koje naše poslovanje još uvek nije normalizovano, iako smo bili na putu da se ono normalizuje“, kazala je Radonjić Petrović novinarima, prenosi Beta.

Kako je dodala, posledice krize izazvana sukobom u Ukrajini će osetiti čitav svet, a kakvi će efekti krize biti i kako će se ona prebroditi, zavisi od njenog trajanja i kada će se stanje normalizovati.

„Ipak, i da se sukob završi danas kriza će se osetiti, jer su u pitanju tektonski poremećaji između velikih sila“, istakla je Radonjić Petrović navodeći kao primer poremećaja tržišta žitarica, jer su Rusija i Ukrajina pojedinačno najveći svetski proizvođači pšenice i kukuruza.

Podsetila je da još nema ni sumiranih negativnih efekta krize iz prethodne dve godine, što je, kako je navela, moguće uraditi tek kada se bude stabilizovalo poslovanje.

Potpredsednica Saveza ekonomista Srbije očekuje i da će se donositi određene mere kako bi se nova ova kriza ublažila, ali takođe smatra da je još rano govoriti o tome.

Na najavnoj konferenciji ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma učestvovala je i direktorka Mastercard-a za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine Jelena Ristić, koja je potvrdila da je ta kompanija zaustavila plaćanja ruskim karticama i da se pridržava trenutno aktelne liste sankcija OFAC (Kancelarija za kontrolu inostranih sredstava).

„Mi pratimo dešavanja i u Ukrajini i u Rusiji i obavezni smo kao međunarodna kartičarska organizacija da se usklađujemo sa važećom regulativom i odlukama međunarodnih organizacija“, kazala je okupljenim novinarima.

Ristić je navela da je zbog toga Mastercard stopirao sva plaćanja koja idu ruskim karticama u zemlji ili inostranstvu.

 • GINKO

  3.3.2022 #1 Author

  Ceo zivot zivimo pod nekim sankcijama, rekstrikcijama, karcinonima, pandemijamama… Pa dokle više?!

  Одговори

 • NATI29

  3.3.2022 #2 Author

  Svesni smo da ce biti nadamo se da ce to biti nesto minimalno

  Одговори

 • ZVEZDICA01

  3.3.2022 #3 Author

  Jasno je šta Putin hoće, i nervira me i SAD i EU što ga izazivaju. Nek ne insistiraju da zemlje oko Rusije budu NATO. Nek dozvole Ukrajini da ima jednu vlast koja će balansirati, tj.približavati zakone EU, ali održavati odnose sa Rusijom na takav način da se ne čuje ekstremna retorika i govor mržnje.

  Одговори

 • SNEZANA

  3.3.2022 #4 Author

  Kako generalno na svetsku ekonomiju,tako ce se I na nasu zemlju sve ovo odraziti nazalost.

  Одговори

 • Zorica S.

  3.3.2022 #5 Author

  Posledice su vec ocigledne,izvoz je najvise pogodjen.

  Одговори

 • TATJANA

  3.3.2022 #6 Author

  Nema nam predaha,, tamo krenemo ekonomski da se stabilizujemo, desi se ni manje ni vise rat..

  Одговори

 • MARKO7

  3.3.2022 #7 Author

  Pa ja se nadam da će posledice biti malo manje po našu zemlju…

  Одговори

 • NINO

  3.3.2022 #8 Author

  Tek ce se osetiti u narednom periodu. Gubici su iz sekunde u sekundu sve veci.

  Одговори

 • GOCA BG

  3.3.2022 #9 Author

  Svaki dan nesto…

  Одговори

 • ZVE84

  3.3.2022 #10 Author

  Jasno je da su posledice neizbežne, plašim se samo da će mnogo vremena morati da prođe da bi se neke stvari koliko toliko normalizovale….

  Одговори

 • MARIJANA

  4.3.2022 #11 Author

  Svi cemo videti posledice

  Одговори

 • NIKOLA.NIDZO

  4.3.2022 #12 Author

  nece biti nista

  Одговори

 • CELEKRALJ

  4.3.2022 #13 Author

  Ovo što oni rade sa karticama, googlom i ostalim restrikcijama i sankcijama je takođe kršenje međunarodnog prava…

  Одговори

 • MARE

  22.1.2023 #14 Author

  Mislili smo da nece potrajati

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...