Posledice zapadnih sankcija

Kreditni rejting Rusije u slobodnom padu

SvetVesti

3.3.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kreditni rejting Rusije u slobodnom padu Kreditni rejting Rusije u slobodnom padu
Rejting agencija Fitch Ratings snizila je kreditni rejting ruskom dugu na status „smeća“ (junk), što je najnoviji u nizu poteza agencija za kreditni rejting... Kreditni rejting Rusije u slobodnom padu

Rejting agencija Fitch Ratings snizila je kreditni rejting ruskom dugu na status „smeća“ (junk), što je najnoviji u nizu poteza agencija za kreditni rejting nakon invazije na Ukrajinu i sankcija protiv ruske ekonomije.

Fitch je snizio ocenu Rusije na B, što je pet stepeni ispod investicionog ranga i stavio zemlju na negativnu ocenu, sugerišući da bi njen kreditni rejting mogao da bude dodatno smanjen. Rusija je ranije bila ocenjena sa BBB, ili dva stepena iznad „junk“ rejtinga, prenosi Financial Times.

U izveštaju od srede, Fitch je naveo da ozbiljnost sankcija koje su uvedene Rusiji kao odgovor na njene napade na Ukrajinu „predstavlja ogroman šok za kreditne osnoce Rusije“ da bi mogla „potkopati njenu spremnost da servisira državni dug“.

„Događaji će oslabiti spoljne i javne finansije Rusije, ozbiljno ograničiti njenu fleksibilnost finansiranja, značajno smanjiti trend rasta BDP i povećati domaći i geopolitički rizik i neizvesnost“, navodi Fitch.

Kreditna agencija objasnila je da je stavila Rusiji negativan rejting delimično zbog potencijala za dalje sankcije i neizvesnosti u vezi sa odgovorom ruske politike. Smanjenje rejtinga usledilo je nakon što je S&P prošle nedelje snizio sopstvenu procenu za dug Rusije takođe na „junk“, a istu ocenu razmatra i Moody’s.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...