Izraelci osvajaju tržište Balkana

BIG namerava da kupi Delta city u Podgorici

NekretnineNovacRegionVesti

23.9.2021 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

BIG namerava da kupi Delta city u Podgorici BIG namerava da kupi Delta city u Podgorici
BIG Shopping Centers, jedna od vodećih izraelskih kompanija, pregovara o kupovini podgoričkog trgovačkog centra Delta City. Podgorički trgovački centar zauzima površinu od 24.000 kvadratnih... BIG namerava da kupi Delta city u Podgorici

BIG Shopping Centers, jedna od vodećih izraelskih kompanija, pregovara o kupovini podgoričkog trgovačkog centra Delta City. Podgorički trgovački centar zauzima površinu od 24.000 kvadratnih metara. Informaciju da BIG Shopping Centers pregovara o preuzimanju trgovačkog centra u Crnoj Gori objavili su izraelski mediji, ne navodeći o kojem je trgovačkom centru reč, prenose Vijesti pisanje izraelskih medija.

“BIG Shopping Centers izveštava da je predstavništvo kompanije CEE BIG B.V u konačnim pregovorima i da će steći 100 odsto deonica ciljane kompanije. Podgorički Delta City godišnje ima neto prihod od 7,6 miliona evra, a vrednost imovine je 95 miliona evra”, prenose izraelski mediji.

Završetak kupoprodaje, kako navode, planiran je nakon potpisivanja konačnog i obavezujućeg sporazuma u kojem će biti i niz uslova, među kojima i kraj bankarskog finansiranja i dobijanje odobrenja od Agencije za zaštitu konkurentnosti u Crnoj Gori.

Delta City, najveći trgovački centar u Crnoj Gori, izgradila je kompanija Delta Holding, poznatog srpskog privrednika Miroslava Miškovića, a za kupce je službeno otvoren u jesen 2008. godine. Vrednost te investicije Delta Holdinga bila je 60 miliona evra, dok ulaganja njihovih partnera u zakupljeni poslovni prostor iznose 12 miliona evra.

Mišković je 2016. godine prodao trgovačke centre Delta City u Beogradu i Podgorici, a kupac je bio južnoafrički investicioni fond Hyprop Investments, koji je objavio da je od srpske kompanije Delta Real Estate, koja je deo Delta Holdinga, kupio ta dva trgovačka centra za 202,75 miliona evra. Južnoafrički investicioni fond je beogradski trgovački centar kupio za 127,75 miliona evra, od čega je 112 miliona evra prodajna cena, dok je nešto manje od 16 miliona evra isplaćeno za dugove bankama. Delta City u Podgorici prodat je za 75 miliona evra, od čega je 60 miliona evra cena objekta, a nešto manje od 15 miliona evra bili su bankarski krediti.

BIG Shopping Centers, kako piše na internet stranici kompanije, vodeća je grupa u Izraelu u razvoju koncepta za otvorene trgovačke centre i životni stil, a kompanija je osnovana 1994. godine. BIG trenutno upravlja desetinama trgovačkih centara širom sveta, od čega je 26 u Izraelu, uz još šest u razvoju, na površini od 363.000 kvadratnih metara. Ima i 27 trgovačkih centara u Sjedinjenim Američkim Državama, devet trgovačkih centara u Srbiji i tri logistička centra u Francuskoj. Sedište kompanije nalazi se u Izraelu, a ima dva dodatna sedišta, u SAD i Srbiji.

Prema najavama iz kompanije, plan je da iz Srbije kao središta rastu na celom Balkanu.

“Želimo da postanemo značajan igrač na celom Balkanu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj”, saopštili su iz sedišta izraelske kompanije i dodali da je plan da ostanu u Srbiji. Istaknuto je i kako je plan da se investicije te kompanije u nekretine, od sektora maloprodaje prošire i na sektor logistike.

  • Majalg

    8.10.2021 #1 Author

    Kao da ce se nesto promeniti😏

    Odgovori

  • DASHA

    3.6.2023 #2 Author

    Bice manje vise isto, samo drugo ime

    Odgovori

  • SLAVICA

    25.6.2023 #3 Author

    Potrosacima isto, pojedincu nije 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...