Sporazum postignut usred tužbe za čije rešavanje mogu proći i godine

Binance i SEC postigli dogovor da imovina američkih klijenata ostane u SAD

BerzaSvetVesti

20.6.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Binance i SEC postigli dogovor da imovina američkih klijenata ostane u SAD Binance i SEC postigli dogovor da imovina američkih klijenata ostane u SAD
Kompanija Binance i američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu (SEC) postigli su sporazum o izbegavanju potpunog zamrzavanja sredstava kriptoplatforme u Sjedinjenim Američkim... Binance i SEC postigli dogovor da imovina američkih klijenata ostane u SAD

Kompanija Binance i američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu (SEC) postigli su sporazum o izbegavanju potpunog zamrzavanja sredstava kriptoplatforme u Sjedinjenim Američkim Državama i zadržavanju imovine klijenata u SAD, nakon što je američki okružni sud potpisao nalog o pristanku.

Sporazum je postignut usred tužbe koju je pokrenuo SEC, a za čije rešavanje bi mogli biti potrebni meseci, ako ne i godine. Optužba se odnosi na to da kompanija vodi ilegalnu razmenu hartija od vrednosti, prenosi Blic pozivajući se na CNN.

Optuženi, među kojima je i izvršni direktor Čangpeng Džao (Changpeng Zhao), pristali su da vrate imovinu koja se drži u korist američkih kupaca. Sporazum osigurava da ta imovina bude zaštićena i ostane u SAD.

„Kroz 13 optužbi navodimo da su Džao i Binance entiteti bili uključeni u opsežnu mrežu obmane, sukoba interesa, neotkrivanja podataka i proračunatog izbegavanja zakona”, izjavio je predsednik SEC-a Geri Gensler (Gary Gensler) u izjavi o tužbi u junu.

Zvaničnici Binance Holdingsa, uključujući Džaoa, takođe neće imati kontrolu nad ovom imovinom, navodi se u sporazumu. Imovina i sredstva im se izričito ne mogu preneti, naloženo je sporazumom, i ostaće pod domaćom kontrolom.

Nalog takođe zabranjuje optuženima da troše korporativnu imovinu na bilo šta osim “u uobičajenom toku poslovanja”, i moraju regulatornoj agenciji dati nadzor nad troškovima, saopštio je SEC.

Izvor: Unsplash.com

SEC navodi da je osigurao pomoć kako bi zaštitio imovinu američkih kupaca.

„S obzirom na to da Džao i Binance imaju kontrolu nad imovinom klijenata platformi i da su bili u mogućnosti da pomešaju imovinu klijenata, ili je preusmere kako žele, kao što smo tvrdili, ove zabrane su ključne za zaštitu imovine investitora,” istakao je Gurbir Greval (Gurbir Grewal), direktor Odeljenja za izvršenje SEC-a i dodao da sporazum osigurava da američki klijenti i dalje mogu da povuku svoju imovinu.

Podnoseći tešku žalbu protiv američke kompanije Coinbase početkom juna, Komisija je počela obračun sa najvećim svetskim kripto kompanijama. Industrija je dugo bila pod nadzorom zbog nedostatka regulatornog nadzora.

SEC je početkom juna zatražio od saveznog suda da izda privremenu zabranu prilaska za zamrzavanje američke imovine Binance-a, preneo je Reuters.

Kada je tražen komentar, Binance.US ga je u nedelju uputio CNN-u na Twitter, u kojem se navodi da se kompanija “raduje nastavku odbrane na sudu”.

„Ova borba je nanela štetu našem poslovanju i našoj reputaciji, ali ne i našem borbenom duhu ili našoj odlučnosti da se branimo od neopravdanih optužbi i taktika ‘regulacije provođenjem’, koje ne spadaju u naš pravosudni sistem”, navodi se u tvitu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...