pale optužbe o nezakonitom trgovanju i pranju novca

Binance pod velikim udarom SEC-a

BerzaInvesticijeSvet

6.6.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Binance pod velikim udarom SEC-a Binance pod velikim udarom SEC-a
Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) optužila je Binance Holdings Ltd. i njenog izvršnog direktora Čangpeng Žaoa (Changpeng Zhao) za pogrešno rukovanje sredstvima... Binance pod velikim udarom SEC-a

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) optužila je Binance Holdings Ltd. i njenog izvršnog direktora Čangpeng Žaoa (Changpeng Zhao) za pogrešno rukovanje sredstvima klijenata, obmanjivanje investitora i regulatora i kršenje pravila o hartijama od vrednosti.

U žalbi na 136 stranica podnetoj u ponedeljak američkom saveznom sudu u Vašingtonu, predstavnici SEC-a izneli su niz navoda o kršenju regulative i pozitivne poslovne prakse najveće svetske kripto berze i njenog lidera. Priemera radi, Amerikanci su u suštini nepropisno otvarali račune i trgovali, bez poštovanja bezbednosti podataka, piše Bloomberg.

Ovo je najnovija u nizu pravna glavobolja za Binance. “Tvrdimo da su Žao i Binance bili uključeni u široku mrežu obmane, sukoba interesa, nedostatka otkrivanja podataka i proračunatog izbegavanja zakona“, rekao je predsednik SEC-a Geri Gensler (Gary Gensler) u izjavi. “Javnost treba da se čuva ulaganja bilo koje svoje teško zarađene imovine na ovakvim nezakonitim platformama.”

Regulator je zatražio da sud zamrzne sva sredstva kojima raspolaže Binance i imenuje stečajnog upravnika, što je zahtev koji je obično rezervisan za slučajeve u kojima se SEC boji da bi imovina kompanije mogla biti izgubljena ili skrivena.

Binance je tužbu nazvao razočaravajućom, rekavši da se angažovao u pregovorima sa SEC-om “u dobroj veri kako bi se to pitanje rešilo”. Kompanija je, međutim, saopštila i da SEC snosi deo krivice jer nije pružila jasnoću u vezi sa pravilima koja se tiču digitalne imovine.

“Iako optužbe SEC-a shvatamo ozbiljno, one ne bi trebalo da budu predmet prinudne niti hitne akcije. Nameravamo da energično branimo našu platformu”, saopštila je kompanija.

Između ostalih optužbi, SEC je rekao da su dva tokena povezana sa Binance-om, BNB i BUSD, hartije od vrednosti koje je firma nepropisno ponudila za trgvoanje. SEC tvrdi da Binance i njegova filijala u SAD zapravo nisu bili nezavisni jedni od drugih i da su nepravilno funkcionisali kao razmena, brokersko-dilerska i klirinška agencija bez registracije kod agencije.

“Dok su Žao i Binance javno tvrdili da je Binance.US kreiran kao zasebna, nezavisna platforma za trgovanje za američke investitore, zapravo su kontrolisali operacije platforme Binance.US iza scene“, saopštila je SEC.

Povrh svega, od avgusta 2021. godine, Binance nije zahtevao od klijenata sa ograničenjima povlačenja naloga da dostave bilo kakve informacije sebi prilikom otvaranja naloga, što im je omogućavalo da zaobiđu ograničenja protiv pranja novca, saopštila je SEC.

 • SHALIMAR

  10.6.2023 #1 Author

  Amerika samo traxi razlog da stavi mrlju na njih..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.