konačno uvođenje pravnog okvira

Uredba o kriptovalutama EU prošla proceduru

EUU fokusu

19.5.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uredba o kriptovalutama EU prošla proceduru Uredba o kriptovalutama EU prošla proceduru
Savet Evropske unije doneo je Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), kojom se prvi put utvrđuje pravni okvir za taj sektor. Finalni tekst ove regulative... Uredba o kriptovalutama EU prošla proceduru

Savet Evropske unije doneo je Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), kojom se prvi put utvrđuje pravni okvir za taj sektor.

Finalni tekst ove regulative prihvatio je prošlog meseca Evropski parlament (EP), a sada je MiCA uredba prošla i poslednju prepreku, odnosno dogovorena je na sastanku ministara država članica unutar Saveta i spremna je za stupanje na snagu, piše agencija Mina.

Uredba o tržištima kriptoimovine zaštitiće investitore povećanjem transparentnosti i uspostavljanjem sveobuhvatnog okvira za izdavaoce i pružaoce usluga, što uključuje usklađenost s pravilima o sprečavanju pranja novca.

Novim pravilima obuhvaćeni su izdavaoci korisničkih tokena, tokena vezanih uz imovinu i stabilnih valuta (stablecoina).

Obuhvaćeni su i pružaoci usluga, kao što su mesta trgovanja, i „novčanici“ u kojima se drži kriptoimovina.

„Cilj regulatornog okvira je da zaštiti investitore i očuva finansijsku stabilnost, a istovremeno omogući inovacije i podstakne privlačnost sektora kriptoimovine“, rekli su iz Saveta EU.

U EU se prvi put uvodi usklađeni regulatorni okvir koji, s obzirom na globalnu prirodu tržišta kriptovaluta, predstavlja poboljšanje u poređenju s trenutnom situacijom u kojoj nacionalno zakonodavstvo postoji samo u nekim državama članicama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...