značajno povećan broj obustava trgovanja u SAD

Kripto menjačnice prodaju tokene koje je SEC proglasio nelegalnim

BerzaInvesticijeSvet

9.5.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kripto menjačnice prodaju tokene koje je SEC proglasio nelegalnim Kripto menjačnice prodaju tokene koje je SEC proglasio nelegalnim
Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) vodi kampanju za regulisanje kriptovaluta još od 2017. godine, tvrdeći da ima ovlašćenja da nadgleda mnoge digitalne... Kripto menjačnice prodaju tokene koje je SEC proglasio nelegalnim

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) vodi kampanju za regulisanje kriptovaluta još od 2017. godine, tvrdeći da ima ovlašćenja da nadgleda mnoge digitalne tokene i platforme koje njima trguju.

Međutim, kako piše Wall Street Journal, SEC može da reguliše samo digitalne tokene koji su klasifikovani kao hartije od vrednosti, što je kategorija koja uključuje imovinu kao što su akcije i obveznice.

Predsednik SEC-a Geri Gensler (Gary Gensler) ističe da su mnogi od njih zapravo nelegalno distribuirani, jer se hartije od vrednosti mogu prodati javnosti samo ako su registrovane kod SEC-a i ako emitenti obezbede finansijsku informaciju i obelodanjivanje procenjenog rizika.

Prodaja hartija od vrednosti široj javnosti, uključujući kriptovalute, bez registracije čini izdavaoca odgovornim za kršenje zakona o zaštiti investitora.

Od kraja 2017. godine, SEC i američki sudovi identifikovali su 76 kriptovaluta kao hartije od vrednosti. Od tih 76, 16 je bilo dostupno za trgovanje na jednoj ili više velikih američkih kripto berzi. Broj ovakvih kriptovaluta utrostručio se tokom prošle godine, piše u najnovijem izveštaju SEC-a.

Izveštaj je objavljen usred tekućeg sukoba između SEC-a i kripto kompanija, koje se žale da Sjedinjene Američke Države zaostaju za drugim zemljama u pravilima o digitalnoj imovini.

Poslednji u nizu kritičara bio je izvršni direktor Ripple-a, koji je za CNBC na samitu o finansijama u Dubaiju u ponedeljak (8. maja) rekao da su SAD u senci drugih zemalja u ovoj oblasti. On je dodao da će njergova kompanija potrošiti oko 200 miliona dolara braneći se na sudu do razrešenja tužbe koju je podneo SEC u decembru 2020. godine.

S druge strane, SEC navodi da u ovom trenutku najveće kripto berze nude za trgovinu barem 12 spornih kriptovaluta, odnosno onih koje imaju “težinu” hartija od vrednosti i koje bi morale da potpadaju pod Komisijinu nadležnost.

U 2022. godini, SEC je pokrenuo ukupno 30 restriktivnih mera kontrolisanja kriptovaluta, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U prvim mesecima 2023. godine, SEC je izdao 13 prinudnih obustava trgovanja, što je povećanje za više od 25 odsto u odnosu na prošlogodišnje brojke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...