Ilon Mask opet određuje tržišne trendove

Bitcoin oborio nekoliko rekorda, investitori (ne)reaguju na tvitove

BerzaNovacSvetVesti

22.2.2021 08:36 Autor: Marko Miladinović 1

Bitcoin oborio nekoliko rekorda, investitori (ne)reaguju na tvitove Bitcoin oborio nekoliko rekorda, investitori (ne)reaguju na tvitove
Od novembra do danas najtrgovanija svetska kriptovaluta već nekoliko puta je punila kolumne vesti dostizanjem novih rekordnih vrednosti, pa gubljenjem i ponovnim sticanjem po... Bitcoin oborio nekoliko rekorda, investitori (ne)reaguju na tvitove

Od novembra do danas najtrgovanija svetska kriptovaluta već nekoliko puta je punila kolumne vesti dostizanjem novih rekordnih vrednosti, pa gubljenjem i ponovnim sticanjem po nekoliko hiljada dolara u samo nekoliko sati.

Ni ovaj put nije bilo drugačije. Sve se dogodilo tokom vikenda, kada je bitcoin dostigao 58.332 dolara – i što je još važnije – prvi put prebacio tržišnu kapitalizaciju od hiljadu milijardi dolara, odnosno zaustavio se na 1,09 biliona. No, pošto je Ilon Mask (Elon Musk) na Twitteru lakonski prokomentarisao da misli “da je vrednost bitcoina previsoka”, došlo je do njegove korekcije nadole od skoro četiri hiljade dolara. Sledećeg dana, međutim, izgubljena vrednost se povratila, te se i sada nalazi blizu 58.000.

Na pitanje kako je moguće da Maskovi tvitovi imaju tu moć da nakratko preoblikuju razna tržišta, od berzanskih do onih koja se bave kriptovalutama, ni najuticajniji svetski ekonomski mediji još uvek nemaju pravi odgovor. Mask ima 47 miliona pratilaca na Twitteru, ali da li oni zaista poseduju toliku finansijsku moć da u nekoliko sati podignu ili spuste vrednost bitcoinu ili GameStopu?

Kretanje vrednosti bitcoina u poslednjih mesec dana/Google-Coinbase

Lenart Ante (Lennart Ante), iz nemačke organizacije Blockchain Research Lab tvrdi da veliki investitori, zapravo, žele što brže da kapitalizuju Maskov uticaj, pa naglo kupuju ili rasprodaju hartije od vrednosti ili digitalnu imovinu.

Ante čak preporučuje investitorima, koji žele da se upuste u ovakvu strategiju, da posebno obrate pažnju na dve stvari – da li je bilo volatilnosti na tržištu neposredno pre Maskovog tvita, jer ukoliko nije, reakcija posle Maskove objave imaće veći impakt; kao i da treba reagovati na vreme, jer talas takvog trenda kratko traje i treba ga uzjahati na vreme.

Svoje mišljenje na poslednje događaje dao je i glavni menadžer investicija u Barclays Wealth & Investments, Vil Hobs (Will Hobbs). On smatra da pomama za kriptovalutama poprima oblike pravog pravcatog kulta, te da njihova visoka volatilnost i dalje sprečava ovaj fond da preusmeri deo sredstava u tom pravcu. “Logično je da naši klijenti žele pre svega da ulažu u onu aktivu kod koje postoje velike šanse da će ostvariti povraćaj svoje investicije i dobar prinos, a bitcoin je u tom smislu još uvek nepouzdan”, poručuje Hobs.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...