Šta se to dešava s kriptovalutama?

Maskov tvit kao garancija za čitavo tržište

Hi-techLifestyleSvetVesti

2.2.2021 08:16 Autor: Marko Miladinović 0

Maskov tvit kao garancija za čitavo tržište Maskov tvit kao garancija za čitavo tržište
Kada je u petak 29. januara ponovo najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk), dodao u svojim osnovnim podacima na društvenoj mreži Twitter... Maskov tvit kao garancija za čitavo tržište

Kada je u petak 29. januara ponovo najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk), dodao u svojim osnovnim podacima na društvenoj mreži Twitter #bitcoin, dobar deo njegovih 43,8 miliona pratilaca iskazao je erupciju oduševljenja. Maskov dodatni tvit: „gledano unazad, bilo je to neizbežno“, samo je ubrzao posledicu koja je krenula da se valja na tržištu.

U trenutku pomenutog tvita, najpopularnija kriptovaluta na svetu vredela je 32.200 dolara, a samo u naredna tri sata njena cena dostigla je 37.800 dolara, odnosno porasla je za nekih 17 procenata. I vrapci na grani znaju već da je bitcoin poznat po svojoj „skokovitosti“, ali ovako brzu reakciju ipak niko nije očekivao.

Vrednost bitcoina prethodnih dana/PrintScreen TradingView

Analitičari su govorili da su se podudarila najmanje dva faktora. Jedan u vidu kulta Maskovih navijača, koji prate sve što on odobri na mrežama i posledično tome podižu cenu – što smo već imali prilike da vidimo na primerima aplikacije Signal, akcija Gamestopa ili video igre Cyberpunk 2077 – i drugi, u obliku pokušaja investicionih fondova da na kratko pobegnu od buke na Wall Streeta i masovnog osuđivanja njihove inače česte prakse short sellinga.

Tokom vikenda se situacija sa bitcoinom donekle primirila. Posle naglog rasta, usledio je nešto manji pad, te vraćanje na nivoe od približno 33.500 dolara i slabo izraženu tendenciju rasta.

Foto: Twitter nalog Ilona Maska

S druge strane, Maskov tvit je siguran pokazatelj da je tehnološki tajkun odlučio da uloži deo svojih sredstava u kriptovalutu – tumače analitičari na vodećoj svetskoj menjačnici  CoinDesk. Kako kažu, u ovom trenutku, to je siguran znak da će ona istrajati kao opcija za investitore, barem u srednjem roku.  

No, sa tržištem kriptovaluta posebno je zanimljivo to što postoji nebrojeno mnogo opcija na koje može da se prelije potreba investitora za spekulativnim obrtanjem kapitala. Bitcoin je postao konstantna, ali u njegovoj senci iznikao je veliki broj drugih digitalnih tokena. Wall Street u malom, ali još uvek praktično bez ikakve kontrole.

Pre deset dana šampion u rastu bio je ethereum zahvaljujući investicionim fondovima, a ove nedelje to je dogecoin, koji je upetostručio svoju vrednost zato što su ga otkrili isti oni forumaši sa Reddita koji su pogurali i akcije Gamestopa.

Što se Maska, pak, tiče, on je ponovo najavio da će se „privremeno povući sa svog Twitter naloga“. Poslednji put se osnivač Tesle i SpaceX na taj korak odlučio pre sedam meseci.

Moguće je da se sada odlučio na taj potez uvidevši koliku reakciju u medijima i na berzama su izazvali njegovi komentari.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...