JOŠ JEDNA KRIPTOVALUTA KORISTI PRILIKU Uspeh ethereuma poguran fjučersima i kamatnim stopama, poručuje Aleksandar Matanović

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

21.1.2021 14:10 Autor: Marko Miladinović 1

JOŠ JEDNA KRIPTOVALUTA KORISTI PRILIKU Uspeh ethereuma poguran fjučersima i kamatnim stopama, poručuje Aleksandar Matanović JOŠ JEDNA KRIPTOVALUTA KORISTI PRILIKU Uspeh ethereuma poguran fjučersima i kamatnim stopama, poručuje Aleksandar Matanović
Posle relativno naglog i iznenađujućeg pada vrednosti najpopularnije kriptovalute bitcoin, za 9.000 dolara u samo 36 časova, te njenog kasnijeg blagog rasta i višednevnog... JOŠ JEDNA KRIPTOVALUTA KORISTI PRILIKU Uspeh ethereuma poguran fjučersima i kamatnim stopama, poručuje Aleksandar Matanović

Posle relativno naglog i iznenađujućeg pada vrednosti najpopularnije kriptovalute bitcoin, za 9.000 dolara u samo 36 časova, te njenog kasnijeg blagog rasta i višednevnog osciliranja na približno 35.000, na najvećim svetskim menjačnicama digitalne imovine pojavio se novi šampion, u vidu ethereuma.

Od Nove godine do danas, vrednost ethereuma porasla je sa oko 700 dolara po tokenu, do 1.430, da bi se uz jednu korekciju stabilizovala na trenutnom nivou od 1.215 dolara. Radi se o drugoj svetskoj kriptovaluti po tržišnoj kapitalizaciji i obimu trgovanja. Samo jučerašnji promet ovog tokena dosegao je 49 milijardi dolara.  

„Na najnoviji porast interesovanja investitora za ethereum uticala su dva faktora. Prvo, Robna berza u Čikagu (Chicago Mercantile Exchange – CME) najavila je da će u februaru pustiti fjučerse zasnovane na ethereumu, šireći već svoju postojeću ponudu finansijskih derivata izraženu kroz bitcoin valutu. Drugo, ovaj token se koristi za mnoge projekte decentralizovanog finansiranja (DeFi), koji nude ’zaključavanje’ iznosa izraženih kroz njegovu aktuelnu vrednost, uz mogućnost ostvarivanja prinosa na osnovu kamatnih stopa i do četiri odsto u pojedinim slučajevima“, objašnjava za Biznis.rs vlasnik i suosnivač najveće domaće menjačnice kriptovaluta ECD, Aleksandar Matanović.

Prema njegovim rečima, upravo je ta svojevrsna „štednja“ velike sume etheruma, kroz smanjenu količinu na tržištu, posledično dovela i do veće tražnje.

Kada je sudbina bitcoina, pak, u pitanju, naš sagovornik ne očekuje veća iznenađenja u kratkom roku. „Bitcoin je u jako malo vremena dostigao previsoke nivoe, pa je do određene stabilizacije moralo da dođe. No svakako će njegovu dalju vrednost određivati ponašanje velikih investicionih fondova“, smatra Matanović.

  • Tina

    11.9.2022 #1 Author

    Niko ne zna sta ce biti sa Bitcoinom. Fluktuacije su velike, sve je nesigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...