dan odluke sve bliži

Lagard i ECB još uvek bez plana o kamatnim stopama u septembru?

BankeEU

26.8.2023 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Lagard i ECB još uvek bez plana o kamatnim  stopama u septembru? Lagard i ECB još uvek bez plana o kamatnim  stopama u septembru?
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) nije učestvovala u debati o tome da li bi ECB trebalo da podigne kamatne stope 10.... Lagard i ECB još uvek bez plana o kamatnim  stopama u septembru?

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) nije učestvovala u debati o tome da li bi ECB trebalo da podigne kamatne stope 10. put zaredom sledećeg meseca.

U razgovoru za Bloomberg televiziju Lagard nije dodala ništa na tu temu, te se još uvek ne zna kakva će biti odluka 14. septembra, da li kamate da porastu ili će uslediti pauza.

„Vrlo je važno da inflatorna očekivanja ostanu usidrena na dva“, rekla je Lagard u intervjuu sa Tomom Kinom na godišnjem skupu Federalnih rezervi u Džekson Holu u Vajomingu.

Događaje poput ovog, često koristili centralni bankari kao pozornicu za velike političke izjave. Prošle godine su zvaničnici, uključujući predsednika Fed-a Džeja Pauela i člana Izvršnog odbora ECB-a Izabel Šnabel, govorili o produženo napadu u borbi sa inflacijom.

Bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda, koja je na čelu ECB skoro četiri godine, nastoji da izgradi konsezus u važnim odlukama.

Lagard je potvrdila da je ECB „ zavisna od podataka“ i nastoji da donosi odluke korak po korak, posebno zato što širok spektar strukturnih promena otežava čitanje ekonomije.

„Na neki način kršenje ovih pravila primorava nas da šire razmišljamo o posledicama koje odluke mogu da donesu, i da u naše rezonovanje situacije unesemo više indikatora. Takođe, moramo da izmerimo uticaj naše monetarne politike“, istakla je predsednica ECB.

  • KIMCHI

    26.8.2023 #1 Author

    Videcemo sudbinu, dosta zavisi od ovoga

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.8.2023 #2 Author

    Verujem da ce podici opet kamatnu stopu…

    Odgovori

  • Nisliski mohikanac

    26.8.2023 #3 Author

    Neka vide zapadnjaci kako je nama vec 30 godina.
    Oni od korone ne mogu nista da planiraju tj.tek im je 4 godina i dosli dotle da im analiticiri,matematika,statistika macku o rep.
    Pitanje je da li mi kasnima za njima 30god ili smo isli ispred njih,hahaha

    Odgovori

  • Anonimni

    27.8.2023 #6 Author

    smislice oni kako ce opet zaraditi i podici kamate ali neprimetno i tako u krug

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...