Nezadovoljstvo zbog odluke vlade u Rimu

ECB sprema prigovor Italiji zbog odluke o oporezivanju banaka

BankeEUVesti

18.8.2023 11:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

ECB sprema prigovor Italiji zbog odluke o oporezivanju banaka ECB sprema prigovor Italiji zbog odluke o oporezivanju banaka
Evropska centralna banka (ECB) sprema se da uputi pismo italijanskoj vladi u kojem iznosi prigovore na vladin porez na dobit banaka, objavio je u... ECB sprema prigovor Italiji zbog odluke o oporezivanju banaka

Evropska centralna banka (ECB) sprema se da uputi pismo italijanskoj vladi u kojem iznosi prigovore na vladin porez na dobit banaka, objavio je u petak dnevnik Corriere della Sera.

U pismu se navodno kritikuje činjenica da je Rim prošle nedelje najavio porez, a da prethodno nije obavestio Banku Italije ni ECB, kako bi trebalo da uradi prema pravilima Evropske unije, navodi list ne imenujući izvore, prenosi Reuters.

Porez predstavlja rizik za italijanske banke i njenu ekonomiju uopšte, navedeno je u pismu ECB koje će uskoro biti upućeno u Italiju. Italija je jedna od evropskih zemalja, poput Mađarske i Španije, koja je uvela porez na neočekivane prihode banaka, čiji je profit podstaknut povećanjem kamatnih stopa.

Italija je odobrila jednokratni porez od 40 odsto na dobit banaka od viših kamatnih stopa, što je dovelo do pada bankarskih akcija širom Evrope. Više zvanične kamatne stope donele su rekordne profite bankama, dok one povećavaju cene kredita, ali odlažu uvođenje viših kamata na depozite.

Italijanske banke su u obavezi da ovu poresku obavezu namire do 30. juna iduće godine, a banka Intesa saopštila je prošlog meseca da očekuje više od 13,5 milijardi evra od svoje kamatne marže. Mera poreza odnosi se na neto kamatnu maržu, meru prihoda banaka koje proističu iz jaza između kamatnih stopa na kredite i depozite.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...