Uoči dvodnevnog zasedanja američke centralne banke

Novi podaci sa tržišta rada ključni za odluku Feda o kamatnim stopama

BankeSvet

29.1.2024 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 5

Novi podaci sa tržišta rada ključni za odluku Feda o kamatnim stopama Novi podaci sa tržišta rada ključni za odluku Feda o kamatnim stopama
Niz ekonomskih vesti ove nedelje učiniće mnogo jasnijim da li će američke Federalne rezerve na predstojećem dvodnevnom sastanku u utorak i sredu odlučiti da... Novi podaci sa tržišta rada ključni za odluku Feda o kamatnim stopama

Niz ekonomskih vesti ove nedelje učiniće mnogo jasnijim da li će američke Federalne rezerve na predstojećem dvodnevnom sastanku u utorak i sredu odlučiti da smanje kamatne stope u martu.

Ministarstvo rada SAD treba da objavi četiri ključne procene američkog tržišta rada, merenje potražnje za radnom snagom, rast plata, produktivnost i zapošljavanje, prenosi CNN. Fed bi na dvodnevnom sastanku trebalo da najavi tržištima šta da očekuju od centralne banke na proleće.

Prema fjučersima, tržišta očekuju da je šansa za martovsko smanjenje kamata 50 odsto, iako su zvaničnici Feda nedavno istakli da je prerano za početak smanjivanja kamatnih stopa. Analitičari ocenjuju da su tržišta prepoznala prekretnicu na decembarskom sasttanku Feda, iako se centralna banka kasnije potrudila da smanji njihova očekivanja.

Šanse za martovsko smanjenje pale su u januaru nakon što su podaci o inflaciji potrošačkih cena bili viši od očekivanih, prenosi Financial Times. Podaci za četvrti kvartal pokazali su da je američka ekonomija porasla po godišnjoj stopi (3,3 procenta) višoj od očekivane.

Decembraski podaci o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage biće objavljeni u utorak. Taj izveštaj biće koristan u ilustrovanju neravnoteže potražnje i ponude na tržištu rada, posebno kroz odnos otvorenih radnih mesta i broja nezaposlenih koji traže posao, na koji se često poziva predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell).

Dan kasnije, Ministarstvo rada objaviće svoj indeks troškova zapošljavanja za četvrti kvartal, sveobuhvatnu meru troškova rada poslodavaca. Mnogi ekonomisti procenjuju da je povećanje plata i dalje visoko i da još nije u skladu sa ciljanom inflacijom od dva odsto.

Kasnije u sredu, Fed će objaviti odluku o kamatnim stopama, za koje se očekuje da će ostati nepromenjene, kao i posle prethodna tri sastanka. Očekuje se da će investitori obratiti pažnju na to kako Fed karakteriše stav politike, poboljšanje inflacije u poslednjih nekoliko meseci, nedavni tempo rasta privrede i stanje finansijskih uslova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...