Američka centralna banka nagovestila ublažavanje monetarne politike

Fed zadržao postojeće kamatne stope

BankeBerzaPoslovanjeSvet

14.12.2023 08:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fed zadržao postojeće kamatne stope Fed zadržao postojeće kamatne stope
Američke Federalne rezerve odlučile su u sredu da ostave kamatne stope nepromenjenim, a predsednik centralne banke Džerom Pauel (Jerom Powell) rekao je da je... Fed zadržao postojeće kamatne stope

Američke Federalne rezerve odlučile su u sredu da ostave kamatne stope nepromenjenim, a predsednik centralne banke Džerom Pauel (Jerom Powell) rekao je da je istorijsko pooštravanje monetarne politike verovatno završeno, jer inflacija pada brže nego što se očekivalo.

On je naveo da je razmatranje smanjenja kamatnih stopa „na vidiku“.

„Mislimo da smo uradili dovoljno“, rekao je Pauel na konferenciji za medije posle dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), dodajući da povećanje kamatnih stopa „nije više“ glavna stvar.

Analitičari procenjuju da ako ekonomski podaci ostanu dobri, uz dalji pad inflacije i ekonomiju koja je izgleda spremna da uspori, ali ne i da krahira, onda će Fed početi sa smanjivanjem kamatnih stopa pre, a ne kasnije iduće godine.

Sličnu ocenu izneo je u razgovoru za Biznis.rs i Ivan Nikolić, viši naučni saradnik Ekonomskog instituta, koji smatra da će američke Federalne rezerve verovatno sniziti kamatne stope ranije nego što se do skoro očekivalo, jer inflacija opada. On je naveo da se Fed suočava sa kontradiktornim podacima, jer su visoke kamatne stope uticale na brzo smanjenje inflacije, ali se istovremeno smanjuje i nezaposlenost.

Povećanje zaposlenosti može da stvori novi inflatorni pritisak, a Fed je obavezan da po zakonu, za razliku od ECB, brine i o stanju na tržištu rada, a ne samo o inflaciji, prilikom određivanja kamatnih stopa, objasnio je naš sagovornik.

Promena u izgledima je drastična, pa je tako 17 od 19 kreatora politike Feda predvidelo da će kamatne stope u 2024. godini biti niže, a niko od njih ne očekuje da će se dalje povećavati. Pauel je rekao da je Fed sada na tački gde je važno da guranje privrede u usporavanje ne bude brže nego što je potrebno.

Fed je zakonski odgovoran za održavanje stabilnosti cena i maksimalne zaposlenosti, dva ekonomska cilja koja su ponekad kontradiktorna. Nakon što je prošle godine inflacija u SAD dostigla maksimum u poslednjih 40 godina, Pauel je rekao da zvaničnici misle da se sada napori usmeravaju ka „mekom sletanju“, odnosno smanjenju inflacije bez izazivanja recesije.

„Vidimo snažan rast koji se izgleda usporava. Vidimo tržište rada koje se vraća u ravnotežu. Vidimo da (obaranje) inflacije ostvaruje stvarni napredak. Ovo si stvari koje smo želeli da vidimo. Proglašavanje pobede bilo bi preuranjeno, ali za sada je dobro“, rekao je predsednik američkog Feda.

Kamatne stope u SAD ostale su na najvišem nivou u poslednje 22 godine, od 5,25 do 5,50 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...