Pad inflacije probudio nadu investitora

Goldman Sachs prognozira smanjenje kamatnih stopa od trećeg kvartala 2024.

Svet

11.12.2023 13:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Goldman Sachs prognozira smanjenje kamatnih stopa od trećeg kvartala 2024. Goldman Sachs prognozira smanjenje kamatnih stopa od trećeg kvartala 2024.
Goldman Sachs predviđa da će Fed iduće godine dva puta sniziti visinu kamatnih stopa, a da će prvo smanjenje biti u trećem kvartalu, a... Goldman Sachs prognozira smanjenje kamatnih stopa od trećeg kvartala 2024.

Goldman Sachs predviđa da će Fed iduće godine dva puta sniziti visinu kamatnih stopa, a da će prvo smanjenje biti u trećem kvartalu, a kao razlog je navedeno zahlađenje inflacije. Investiciona banka ranije je predvidela da će američka centralna banka početi da smanjuje kamatne stope u decembru iduće godine.

Dva smanjenja bi implicirala stopu federalnih fondova od 4,875 odsto do kraja 2024. godine, u poređenju sa prethodnom prognozom od 5,13 procenata, prenosi Reuters. Nakon što su se podaci sa američkog tržišta rada pokazali jačim nego što se očekivalo, trgovci očekuju da će Fed već u martu početi da snižava kamatne stope.

Podaci o inflaciji prošlog meseca pokazali su da su potrošačke cene u SAD ostale nepromenjene u oktobru, jer su Amerikanci plaćali manje za bezin, a godišnji rast osnovne inflacije bio je najniži u poslednje dve godine.


Goldman Sachs veruje da bi neki učesnici mogli da „navedu više smanjenja nego ranije kao odgovor na vesti o inflaciji, ali bi drugi mogli da se uzdrže kako bi izbegli ohrabrivanje tržišta da prerano odredi prevelika smanjenja cene“.

Ekonomisti Goldman Sachsa neveli su u novoj belešci da bolje vesti o inflaciji sugerišu da bi do normalizacija kamatnih stopa mogla doći ranije. Oni su procenili da će FOMC verovatno biti manje optimističan od trgovaca i da će smanjenje kamatne stope ostaviti za kasnije naredne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...