Velike banke obeshrabrile investitore

Goldman Sachs i UBS smanjile prognoze privrednog rasta Kine

BankeNovacSvetVesti

19.6.2023 13:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Goldman Sachs i UBS smanjile prognoze privrednog rasta Kine Goldman Sachs i UBS smanjile prognoze privrednog rasta Kine
Njujorška banka Goldman Sachs i UBS iz Bazela smanjili su svoje projekcije kineskog privrednog rasta u tekućoj godini, sa šest na 5,4 odsto, odnosno... Goldman Sachs i UBS smanjile prognoze privrednog rasta Kine

Njujorška banka Goldman Sachs i UBS iz Bazela smanjili su svoje projekcije kineskog privrednog rasta u tekućoj godini, sa šest na 5,4 odsto, odnosno sa 5,7 na 5,2 procenta. To je svakako obeshrabrujuća vest za investitore u kineske akcije, koji su imali velika očekivanja od najavljenih državnih podsticaja u privredu u Kini.

Analitičari banke Golman Sachs ocenjuju da prostor za popuštanje politike ograničen zbog izazovne demografske putanje, visokog nivoa duga i tvrdog stava Pekinga na tržištu nekretnina. U njihovom izveštaju navedeno je da predstojeće ublažavanje politike neće biti tako veliko i snažno kao 2008. i 2009. godine, 2015. i 2016. i 2020. godine, prenosi SCMP.

Analitičari navode da je smanjenje ključne kamatne stope jedna od mera koju Peking ima na raspolaganju. Efekat prošlonedeljnog smanjenja kamatnih stopa za 0,1 odsto još nije pokazao svoje efekte uticaja na privredu, a investitori priželjkuju još smanjenja.

Neki analitičari, međutim, upozoravaju na lošu stranu smanjenja kamatne stope, izražavajući zabrinutost da će domaćinstva i preduzeća iskoristiti jeftin novac za vraćanje dugova, a ne u produktivne ekonomske svrhe.

Vrednost akcija u Hong Kongu i u kontinentalnoj Kini oslabila je u ponedeljak, signalizirajući početni zamor od nada u podsticaj. Indeks Hang Seng oslabio je za 0,7 odsto, dok je CSI 300 izgubio 0,5 odsto vrednosti. Prethodno na sastanku Državnog saveta na čelu sa premijerom Li Ćangom nisu usvojene konkretne mere za podsticanje rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...