Nastavlja se period nestabilnosti na kripto tržištu

Bitcoin ponovo započeo trgovanje sa cenom ispod 20.000 dolara

Hi-techNovacVesti

20.6.2022 13:43 Autor: Marija Krsmanović 6

Bitcoin ponovo započeo trgovanje sa cenom ispod 20.000 dolara Bitcoin ponovo započeo trgovanje sa cenom ispod 20.000 dolara
Vrednost bitcoina se jedva održava na nivou iznad 20.000 dolara, čime se produžava period nestabilnosti koji je započet velikim oscilacijama u ceni u toku... Bitcoin ponovo započeo trgovanje sa cenom ispod 20.000 dolara

Vrednost bitcoina se jedva održava na nivou iznad 20.000 dolara, čime se produžava period nestabilnosti koji je započet velikim oscilacijama u ceni u toku vikenda.

Cena najveće kriptovalute na svetu pala je 4,8 odsto, pa je na jutarnjem trgovanju njena vrednost iznosila 19,914 dolara. Ipak, kasnije se malo oporavila, pa se trenutno opet nalazi na nivou iznad 20.000 dolara. Vrenost ethera je u jednom trenutku pala za 7,8 odsto, pa se ovaj digitalni token našao na nivou ispod 1.000 dolara. Prema podacima sa sajta CoinMarketCap, njime se trenutno trguje po ceni od 1,146,14 dolara. Pala je i cena novčića kao što su solana, cardano i dogecoin.

Bitcoin je u subotu zabeležio oštar pad od 15 odsto, da bi se potom ponovo našao iznad 20.000 dolara, a slične oscilacije u ceni mogle su se videti i u nedelju. Ovakav obrazac ukazuje na to da je poverenje ulagača veoma krhko, posebno ako se uzme u obzir monetarna politika Federalnih rezervi i drugih centralnih banaka koje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, piše Bloomberg.

T3 Bitcoin Volatility indeks, koji meri očekivanu volatilnost kriptovalute u periodu od 30 dana, ponovo ukazuje na visoke nivoe nestabilnosti, slične onima koji su zabeleženi u maju, kada je tržišta uzburkao pad novčića terraUSD.

“Toksični miks loših vesti i rasta kamatnih stopa oštetio je kripto tržište i u narednim nedeljama možemo očekivati još više volatilnosti”, navodi direktor kompanije APAC Ferouz Medora (Feroze Medora).

Ovo je prvi put da je cena bitcoina pala ispod 20.000 od druge polovine 2020, a pažnja je sada usmerena na kaskadne likvidacije koje prete da pogoršaju situaciju u kripto sferi. Samo u toku vikenda obavljene su likvidacije u vrednosti od 879 miliona dolara, navodi se na sajtu Coinglass.

Trenutni šabloni trgovanja bitcoinom i etherom ukazuju na to da neki od većih ulagača u kriptovalute “jure likvidacije kako bi profitirali prisiljavajući druge igrače da napuste tržište”, kaže direktor decentralizovane finansijske platforme Čijente Šu (Chiente Hsu).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...