Država koja ne odustaje od kriptovaluta ni u svakodnevnom životu

Salvador izgubio milione dolara usled pada bitcoina

Hi-techInvesticijeLifestyleNovacSvetVesti

17.6.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Salvador izgubio milione dolara usled pada bitcoina Salvador izgubio milione dolara usled pada bitcoina
Pad vrednosti kriptovaluta, posebno bitcoina poslednjih nedelja, pogađa investitore širom sveta, ali i Vladu Republike Salvador, države koja je pre devet meseci legalizovala bitcoin... Salvador izgubio milione dolara usled pada bitcoina

Pad vrednosti kriptovaluta, posebno bitcoina poslednjih nedelja, pogađa investitore širom sveta, ali i Vladu Republike Salvador, države koja je pre devet meseci legalizovala bitcoin i podstiče građane da ga koriste u svakodnevnom životui.

Kako prenosi BBC, ta centralnoamerička zemlja uložila je milione dolara u bitcoin. Od sitnica i takosa do benzina, pa čak i kuća – građani mogu kupovati skoro sve u Salvadoru uz bitcoin, prenosi Euronews Serbia.

Odluka predsednika Najiba Bukelea (Nayib Bukele) da kriptovalutu učini legalnim sredstvom plaćanja znači da je u teoriji sada moraju prihvatiti sve kompanije, zajedno sa drugom valutom Salvadora, američkim dolarom.

Ipak, najnoviji pad kriptovalute potegao je mnoga politička pitanja, posebno o korišćenju skoro 100 miliona dolara javnih sredstava za kupovinu bitcoina.

Čak 2.300 bitcoina u zemlji sada vredi polovinu onoga što je vlada platila za njih, ali ministar finansija odbacuje kritike tvrdeći da postoji „izuzetno minimalan fiskalni rizik“.

  • Jovana24

    17.6.2022 #1 Author

    Ko zna zasto je to tako uradjeno, zasto bi jedna drzava tako brzo legalizovala jos uvek novu,nepredvidivu i to fiktivnu valutu.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #5 Author

    Baš nimalo zavidan položaj.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...