PoW sistem dolazi sa previsokim ekološkim taksama

Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja

Hi-techNovacVesti

16.5.2022 19:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja
Bitcoin nema budućnost kao sredstvo plaćanja zbog svoje neefikasnosti i visokih ekoloških taksi, navodi jedan od najuticajnijih direktora u kripto industriji. Osnivač kripto menjačnice... Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja

Bitcoin nema budućnost kao sredstvo plaćanja zbog svoje neefikasnosti i visokih ekoloških taksi, navodi jedan od najuticajnijih direktora u kripto industriji.

Osnivač kripto menjačnice FTX Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) izjavio je da proof-of-work (PoW), sistem validacije blokčejn transakcija koji podržava bitcoin, ne bi mogao da podnese milione transakcija koje su potrebne kako bi kriptovalute postale efikasno sredstvo plaćanja, piše Financial Times.

“Bitcoin mreža nije mreža za isplate i skaliranje”, rekao je Bankman Frid, komentarišući brzorastuće tržište kriptovaluta koje je teško pogođeno rasprodajama i povlačenjima novca, uzrokujući pad vrednosti bitcoina više od 35 odsto od januara.

Ipak, neki kripto entuzijasti još uvek vide bitcoin kao način za obavljanje svakodnevnih transakcija.

Zemlje poput El Salvadora i Centralnoafričke Republike su uvele bitcoin kao legitimno sredstvo plaćanja, ali najnovija istraživanja iz Sjedinjenih Američkih država pokazuju da ljudi, pored svih mera koje je vlada uvela kako bi ih ohrabrila da koriste ovu valutu, još uvek zaziru od nje.

Tridesetogodišnji milioner, koji je proširio poslovanje kompanije FTX pretvorivši je u jednu od najvećih kripto menjačnica na svetu, izjavio je se od alternativnih tipova blokčejna, kao što je proof-of-stake (PoS), ili neke druge tehnološke inovacije može očekivati da stvore funkcionalnu kripto sistem plaćanja.

“Sistemi preko kojih obavljate milione transakcija u sekundi moraju biti ekstremno efikasni, lagani i sa nižim troškovima energije. Proof-of-stake mreže to jesu”, rekao je Bankman Frid. Njegova kritika bitcoina još više naglašava ekološku zabrinutost vezanu za količinu energije koja je potrebna da bi PoW sistem radio.

Neki evropski zakonodavci su se zalagali za zabranu ovih sistema zbog emisija ugljenika.

“Ne mislim da ovo znači da bitcoin treba da nestane”, rekao je Bankman Frid, dodajući da bi ova kriptovaluta mogla da ima budućnost kao “digitalna imovina, roba ili sredstvo za skladištenje vrednosti” slično zlatu.

 • kaćica

  16.5.2022 #1 Author

  Da se placa sa njim,danas ga imas sutra nemas.Kes je kes.

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.5.2022 #2 Author

  Sto znaci da za sada nista od bitcoina…

  Odgovori

 • DJORDJE1

  17.5.2022 #3 Author

  Postoji još mnogo drugih kriptovaluta koje bi mogle da služe kao sredstvo plaćanja.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  17.5.2022 #5 Author

  Pratim sve vezano za digitalne valute ali je to za mene i dalje naučna fantastika.

  Odgovori

 • Dragana

  17.5.2022 #6 Author

  Kakva glupost bitkoin

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  17.5.2022 #7 Author

  bitkoin je samo igračka za bogate koji ne znaju gde će ulagati svoje milijarde

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...