Cena bitcoina ispod 27.000 dolara

Pad vrednosti tokena terraUSD podstakao dalje gubitke na kripto tržištu

BerzaNovacVesti

12.5.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad vrednosti tokena terraUSD podstakao dalje gubitke na kripto tržištu Pad vrednosti tokena terraUSD podstakao dalje gubitke na kripto tržištu
Pad vrednosti kriptovaluta nastavio se nakon što je urušavanje takozvanog “stabilnog novčića” terraUSD navelo mnoge da odustanu od ulaganja u popularne digitalne tokene. Cena... Pad vrednosti tokena terraUSD podstakao dalje gubitke na kripto tržištu

Pad vrednosti kriptovaluta nastavio se nakon što je urušavanje takozvanog “stabilnog novčića” terraUSD navelo mnoge da odustanu od ulaganja u popularne digitalne tokene.

Cena bitcoina je pala ispod 27.000 dolara, odnosno 6,1 odsto, što je najveći pad još od decembra 2020. godine. Ether je izgubio 12 odsto vrednosti, a pad beleže i kriptovalute avalanche i solana, piše Bloomberg.

Neki tokeni su beležili dvocifreni rast u toku trgovanja, ali su ti dobici bili kratkog daha. Cena kriptovalute TerraUSD je još uvek ispod jednog dolara. Kripto sektor sveukupno od početka nedelje beleži gubitke.

Stabilne kriptovalute predstavljaju ključne elemente kripto tržišta, jer trgovci pomoću njih čuvaju sredstva dok ulažu u različite digitalne tokene. Ukupna vrednost ovih tokena je značajno iznad 100 milijardi dolara, a gubici sa kojima se suočava tržište mogli bi biti svojevrstan egzistencijalni test za ekosistem digitalnih sredstava.

Cena algoritamskog stabilnog tokena terraUSD, poznatog i kao UST, kretala se između 30 i 90 centi, a na jutarnjem trgovanju u Londonu je iznosila 66 centi. Pristalice ovog novčića pokušavaju da prikupe 1,5 milijardi dolara za njegov oporavak.

“Pad vrednosti stabilnog tokena UST značajno je uticao na kripto tržište”, rekao je generalni direktor kripto platforme Mudrex Edul Patel, dodavši pritom da je, iako je bitcoin uspevao da se brzo oporavi od gubitaka, moguće da će njegova cena sada nastaviti da pada.

Cena od oko 30.000 dolara je “posebno osetljiva zona” za bitcoin, napisao je rukovodilac sektora UBS za strane berze i kripto tržišta Džjems Malkom (James Malcom). Upravo tu ekonomija rudarenja dobija negativni kontekst, “koji bi mogao da dovede do povećane prodaje tokena ključne grupe (kripto rudara)”, navodi on.

Osim toga, vrednost akcija i obveznica kompanije Coinbase Global pala je na najniži nivo, što ukazuje na skeptične stavove investitora kada su u pitanju rezultati ove kripto berze na uzdrmanom tržištu. Rezultati kompanije Coinbase su niži od očekivanih, a prognozira se da će prodaja i broj mesečnih transakcija u drugom kvartalu biti još niži nego u prvom.

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #1 Author

    Vrednosti kriptovaluta na berzi su vrlo nestabilne, jedan dan su u plusu, već sledeći u minusu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...