najtrgovanija kriptovaluta na svetu od novembra izgubila 55 odsto svoje vrednosti

Loš performans Nasdaq indeksa povukao bitcoin do 31.000 dolara

SvetVesti

10.5.2022 08:18 Autor: Marko Miladinović 0

Loš performans Nasdaq indeksa povukao bitcoin do 31.000 dolara Loš performans Nasdaq indeksa povukao bitcoin do 31.000 dolara
Cena bitcoina je noćas po evropskom vremenu u jednom trenutku pala ispod 31.000 dolara, što znači da je najtrgovanija kriptovaluta na svetu izgubila više... Loš performans Nasdaq indeksa povukao bitcoin do 31.000 dolara

Cena bitcoina je noćas po evropskom vremenu u jednom trenutku pala ispod 31.000 dolara, što znači da je najtrgovanija kriptovaluta na svetu izgubila više od polovine svoje vrednosti (55 odsto) od novembra. U ovom trenutku, posle blagog oporavka, bitcoin je na 31.700 dolara.

Pad najveće svetske kriptovalute po tržišnoj vrednosti dolazi pošto su berze širom sveta takođe padale poslednjih dana. U ponedeljak su se ključni evropski, azijski i američki berzanski indeksi ponovo kretali naniže. Investitori beže od rizičnije imovine u sigurna utočišta, poput dolara ili zlata.

U vremenima tržišne neizvesnosti tradicionalni investitori će često prodavati ono što vide kao rizičniju imovinu – poput digitalne valute – i premestiti svoj novac u sigurnije investicije.

Pokreti na tržištima kriptovaluta sve više prate šire trendove, jer profesionalni investitori, kao što su hedž fondovi i menadžeri imovine, postaju aktivniji u trgovanju što je nekada bilo domen pojedinačnih investitora i entuzijasta.

Bitcoin, koji čini oko trećinu tržišta kriptovaluta sa ukupnom vrednošću od blizu 570 milijardi dolara, zabeležio je pad cene za više od 10 odsto u poslednjem danu i za više od 20 odsto u poslednjoj nedelji.

Kretanje vrednosti bitcoina u odnosu na američki dolar u poslednjih šest meseci / TradingView – Google

Ethereum, druga najtrgovanija kriptovaluta na svetu, takođe je pala na vrednosti, za više od 20 odsto u protekloj nedelji, piše Coinbase.

Prošle nedelje, centralne banke širom sveta, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Australiju, podigle su kamatne stope dok pokušavaju da se izbore sa rastom cena. Federalne rezerve SAD podigle su svoju ključnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, što predstavlja najveće povećanje stope u poslednjih više od 20 godina, piše CNBC.

To je izazvalo veću zabrinutost kod nekih investitora da bi inflacija i veći trošak zaduživanja mogli imati veliki uticaj na globalni ekonomski rast. Tu je i rat u Ukrajini, koji dodatno zabrinjava globalna tržišta kapitala.

Prema podacima kojima raspolaže Glassnode, čak 40 odsto vlasnika bitcoina je u gubitku. Taj procenat je još veći kada se izoluju kratkoročni vlasnici koji su preprodavali kriptovalute u poslednjih šest meseci kada je cena bitcoina dostigla vrhunac na oko 69.000 dolara.

Samo u poslednjih mesec dana, 15,5 odsto svih bitcoin novčanika je palo u nerealizovani gubitak. Bliska korelacija bitcoina sa berzanskim indeksom tehnoloških kompanija Nasdaq dovodi u pitanje argument da kriptovaluta funkcioniše kao zaštita od inflacije.

Analitičari iz Glassnode-a su takođe primetili priliv „hitnih transakcija“ usred ove najnovije rasprodaje, u kojoj su investitori plaćali veće naknade, ukazujući da su spremni da plate premiju kako bi ubrzali vreme transakcije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...