Analitičari očekuju dalji pad cena kriptovaluta

Bitcoin dostigao najnižu vrednost od početka godine

Hi-techNovac

6.5.2022 16:31 Autor: Marija Krsmanović 14

Bitcoin dostigao najnižu vrednost od početka godine Bitcoin dostigao najnižu vrednost od početka godine
Iako se kripto tržište od početka godine nije previše talasalo, posebno kada su cene bitcoina i ethera, ove nedelje situacija se naglo promenila. Vrednost... Bitcoin dostigao najnižu vrednost od početka godine

Iako se kripto tržište od početka godine nije previše talasalo, posebno kada su cene bitcoina i ethera, ove nedelje situacija se naglo promenila.

Vrednost bitcoina naglo je pala za nešto više od devet odsto, pa se takozvanim “digitalnim zlatom” trguje po ceni od 35.848 dolara, što je njegova najniža vrednost od početka 2022. godine. 

Ovaj iznenadni pad vrednosti uzrokovan je rasprodajama na berzama koje su, pored akcija kompanija, zahvatile i digitalnu imovinu.

U jednom od najgorih dana za trgovanje na berzi, indeks Dow Jones izgubio je više od 1000 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq zabeležio je pad od skoro pet odsto. Uzimajući u obzir da je  bitcoin ostao u korelaciji sa tržištima kapitala, usponi i padovi akcija su se odrazili na cenu ove kriptovalute.

Osim toga na cene je uticalo i povećanje kamatnih stopa, odluka Federalnih rezervi zbog koje se na globalnim tržištima javila bojazan da bi američka ekonomija mogla ući u recesiju.

Kako navode analitičari, kripto berzama predstoji uzbudljiv period, u kome je pad cena gotovo neizbežan.

Bitcoin je izgubio stabilnost onog trenutka kada je pao ispod 37.500 dolara, direktor kripto berze Luno za azijsko-pacifičko tržište Vidžaj Ajar (Vijay Ayyar) za CNBC, dodajući da se može očekivati dalji pad. 

Prema njegovim procenama, bitcoin bi mogao pasti do nivoa od 30.000 dolara, a ukoliko se desi da cena nastavi da pada ispod toga, izvesno je da će potonuti na nivo od 25.000 dolara.

Prateći bitcoin, ether je u odnosu na prethodni dan izgubio 8,73 odsto svoje vrednosti, pa njegova trenutna cena iznosi 2.673 dolara.

Ni ostale kriptovalute ne ulivaju nadu trgovcima. Tako je solana izgubila više od 12 odsto vrednosti, pa se prodaje po ceni od 80,91 dolar. Cena terre je pala za 7.13 odsto, na 79.77 dolara, a dodgecoin za 6,41 odsto, na 0,1267 dolara. Rast su zabeležile dve manje poznate kriptovalute tether za 0,01 odsto, na jedan dolar, i terraUSD za 0,06 odsto, na 0,9997 dolara, navodi se na sajtu CoinMarketCap.com.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...