Jedna od najsiromašnijih zemalja sveta pokušava da privuče investitore

Centralnoafrička Republika druga država koja je prihvatila bitcoin kao sredstvo plaćanja

NovacSvetVesti

28.4.2022 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralnoafrička Republika druga država koja je prihvatila bitcoin kao sredstvo plaćanja Centralnoafrička Republika druga država koja je prihvatila bitcoin kao sredstvo plaćanja
Centralnoafrička Republika (CAR) proglasila je bitcoin za zvaničnu valutu i tako postala druga zemlja na svetu koja je ovaj digitalni token prihvatila kao zvanično... Centralnoafrička Republika druga država koja je prihvatila bitcoin kao sredstvo plaćanja

Centralnoafrička Republika (CAR) proglasila je bitcoin za zvaničnu valutu i tako postala druga zemlja na svetu koja je ovaj digitalni token prihvatila kao zvanično sredstvo plaćanja.

Portparol predsednika CAR Albert Mokpeme izjavio je da se kriptovalute, uključujući bitcoin, sada se smatraju legalnim sredstvom plaćanja, piše Bloomberg.

“Legalizacijom upotrebe bitcoina CAR se nada da će privući investitore”, naveo je Mokpeme, dodajući da će upotreba kriptovalute olakšati transfer novca koji su u ovoj zemlji u nekim slučajevima komplikovani.

CAR se na ovaj korak odlučila prateći El Salvador, koji je u septembru postao prva država koja je legalizovala bitcoin.

Centralnoafrička Republika, koja u svojim rezervama ima zlato i dijamante, jedna je od najsiromašnijih zemalja sveta. Godine velikih sukoba i političkih kriza koje su potresale zemlju do predsedničkih izbora 2020. značajno su oštetile ekonomiju i veze sa međunarodnim partnerima, što je dalje dovelo do kašnjenja u distribuciji paketa pomoći i napuštanja nekih od najvećih finansijskih partnera.  

U ovoj izolovanoj državi internet je dostupan za oko 11 odsto nacije, navodi portal za obradu podataka DataRepoltal. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...