Centralnoamerička zemlja pokrenula bitcoin novčanik

Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City

Hi-techLifestyleSvetVesti

22.11.2021 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City
Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City u blizini vulkana, a projekat će finansirati kriptovalutom, objavio je predsednik zemlje Najib Bukele (Nayib Bukele).... Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City

Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City u blizini vulkana, a projekat će finansirati kriptovalutom, objavio je predsednik zemlje Najib Bukele (Nayib Bukele).

Grad će imati stambene i komercijalne kvartove, uslužne i zabavne objekte, restorane i aerodrom, i biće izgrađen u blizini vulkana Končagva na jugoistoku Salvadora. Gradnja će početi 2022. godine. Grad neće imati poreze osim onog na dodatu vrednost (PDV), prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

El Salvador je u junu usvojio zakon kojim je ta zemlja prva u svetu prihvatila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Međutim, nisu svi njeni stanovnici prihvatili taj potez. U septembru je na hiljade ljudi izašlo na ulice da protestuju protiv navedenog zakona, strahujući da bi uvođenje bitcoina u opticaj moglo da dovede do finansijske nestabilnosti u ovoj centralnoameričkoj državi.

U zemlji je takođe pokrenuta aplikacija Chivo, bitcoin novčanik koji građanima El Salvadora treba da omogući korišćenje ove kriptovalute.

Pored ovoga, Vlada El Salvadora planira da prikupi oko milijardu dolara putem izdavanja “bitcoin obveznice” u partnerstvu sa kompanijom za infrastrukturu digitalne imovine Blockstream. Polovina sredstava biće iskorišćena za kupovinu bitcoina, dok je ostalih 500 miliona dolara planirano za investiranje u energetiku i infrastrukturu za rudarenje bitcoina, saopštila je vlada.

El Salvador je ranije najavio da planira da koristi geotermalnu energiju iz vulkana za napajanje električne mreže za rudarenje bitcoina, koje troši ogromne količine struje.

  • NINO

    19.1.2022 #1 Author

    Pa naravno. Sve u skladu sa standardom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...