Po ugledu na El Salvador

Brazil planira da uvede bitcoin kao sredstvo plaćanja

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

11.10.2021 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Brazil planira da uvede bitcoin kao sredstvo plaćanja Brazil planira da uvede bitcoin kao sredstvo plaćanja
Brazil se sprema da glasa o predlogu zakona o regulisanju upotrebe kriptovaluta, koji bi trebalo da bude predstavljen na plenarnoj sednici Zastupničkog doma narednih... Brazil planira da uvede bitcoin kao sredstvo plaćanja

Brazil se sprema da glasa o predlogu zakona o regulisanju upotrebe kriptovaluta, koji bi trebalo da bude predstavljen na plenarnoj sednici Zastupničkog doma narednih dana. 

„Želimo da donesemo propise kako bi građani mogli da trguju, da znaju gde i šta kupuju digitalnom imovinom. Ovom kriptovalutom moći ćete da kupite kuću, automobil, da platite hamburger – to će biti valuta u zemlji kao što se to dogodilo u drugim zemljama“, rekao je brazilski savezni zamenik Aureo Ribeiro, prenosi Yahoo finance.

Predlog zakona 2.303/15, koji reguliše virtuelne valute, odobren je prošle sedmice. Ako ovaj zakon dobije odobrenje Zastupničkog doma, Brazil će slediti primer El Salvadora i učiniti bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja.

Ribeiro je rekao da je zadovoljan odobrenjem „zakona o bitcoinu“, i naglasio da su se Brazilci već susreli s bitcoinom na mnogim mestima, kao i s mogućnošću kupovine, prodaje i ulaganja u ovaj sektor. 

Međutim, Ribeiro je rekao kako tržište još nije regulisano i da ne postoji pravno priznanje kriptovalute kao sredstva plaćanja. Rekao je da bi uz zakonsko odobrenje još nekoliko zemalja moglo da kopira regulatorni model njegove zemlje. 

„Razgovarali smo nekoliko godina o tome da napokon realizujemo zakon koji prepoznaje ovo sredstvo“, piše Yahoo finance.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...