BITKOIN IZNAD 28.000 DOLARA Njegova ukupna vrednost na tržištu sada iznosi 500 milijardi dolara

BerzaHi-techIzdvajamoLifestyleNovacSvetVesti

28.12.2020 13:07 Autor: Marko Miladinović 0

BITKOIN IZNAD 28.000 DOLARA Njegova ukupna vrednost na tržištu sada iznosi 500 milijardi dolara BITKOIN IZNAD 28.000 DOLARA Njegova ukupna vrednost na tržištu sada iznosi 500 milijardi dolara
Samo u dva dana vikenda najpopularnija digitalna valuta povećala je svoju vrednost za dodatne tri hiljade dolara, i prvi put u istoriji prešla prag... BITKOIN IZNAD 28.000 DOLARA Njegova ukupna vrednost na tržištu sada iznosi 500 milijardi dolara

Samo u dva dana vikenda najpopularnija digitalna valuta povećala je svoju vrednost za dodatne tri hiljade dolara, i prvi put u istoriji prešla prag od 28.000. Tokom tih 48 sati bitkoin je ojačao za približno 14 procenata.

Međutim, pri poslednjem trgovanju došlo je do manjeg, a potom i većeg pada, pa je trenutna vrednost bitkoina oko 26.760 prema podacima najrelevatnije svetske menjačnice digitalnih valuta, CoinDesk. To samo potvrđuje raniju tvrdnju poznavalaca da u ovom momentu veliki berzanski ulagači koriste visoku volatilnost digitalnih valuta i određuju njihove cene iz sata u sat.

Tokom decembra na tržištu bitkoina posebno su aktivni bili fondovi Skybridge Capital Entonija Skaramučija (Anthony Scaramucci), bivšeg direktora komunikacija u Beloj kući, zatim MassMutual, koji je samo tokom ovog meseca uložio 100 miliona dolara u pomenutu kriptovalutu, kao i Guggenheim, za koga Boomberg tvrdi da je opredelio čak 10 procenata svoje aktive u ukupnoj visini od pet milijardi dolara za trgovanje na berzama digitalne imovine.

U trenutku prestizanja granice od 28.000 dolara, procenjeno je da ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina iznosi više od 500 milijardi dolara. Da je u pitanju kompanija sa tolikom vrednošću, ona bi bila svrstana na osmo mesto globalno najbogatijih, odmah iza kineske Alibabe.

Digitalni novac
Foto: Pixabay.com

Na vodećim portalima koji donose analize o kretanju kriptovaluta ne očekuju se veći usponi i padovi pre sledećeg vikenda, kada je opet moguća pojačana aktivnost od strane fondova. Takođe, za ovaj najnoviji nagli skok mnogi su „okrivili“ odobravanje ekonomskog stimulusa u SAD, što će dovesti do štampanja novog novca, a samim tim i do inflacije američke valute.

Naravno, kao i svaki put kada se dogodi iznenadni rast cene bitkoina, i sada su se mogle čuti preoptimistične prognoze, poput one čuvenog promotera kriptovaluta Tima Drejpera (Tim Draper) da će do kraja 2022. godine najtrgovaniji digitalni token imati desetostruko veću vrednost.

Najveći dobitaš među ostalim kriptovalutama je ethereum, koji je zabeležio rast od 15,34 odsto u jednom danu i sada se nalazi na nivou od 730 dolara po tokenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...