ISTRAGA KAMERONOVOG POKUŠAJA DA SPASE FINANSIJSKI SERVIS OD BANKROTA

Bivši britanski premijer tražio korona kredite za Greensill

SvetVesti

14.4.2021 19:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bivši britanski premijer tražio korona kredite za Greensill Bivši britanski premijer tražio korona kredite za Greensill
Bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron nalazi se pod formalnom istragom zbog lobiranja za propalu kompaniju Greensill Capital. Istraga je pokrenuta nakon što je... Bivši britanski premijer tražio korona kredite za Greensill

Bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron nalazi se pod formalnom istragom zbog lobiranja za propalu kompaniju Greensill Capital. Istraga je pokrenuta nakon što je aktuelni premijer Boris Džonson naložio proveru aktivnosti bivšeg predsednika vlade.

Nezavisna istraga ispitaće ulogu kompanije u vladi, finansiranju lanca snabdevanja i komunikacija zaposlenih, uključujući Kamerona, koji se priključio Greensillu kao savetnik 2018, dve godine nakon što je podneo ostavku na premijersku dužnost, prenosi Guardian, dodajući da je Kameron zaradio milione funti od te svoje uloge.

Vladini izvori naglasili su da odluka nije lični napad Džonsona na svog starog rivala, kako to tumače neki Kameronovi saveznici, već ističu da je javnost zaslužila transparentno razrešenje skandala. Očekuje se da će istraga rezultirati preporukom za promenu propisa lobiranja.

Foto: Youtube screenshot

Kameron je pre tri dana prekinuo jednomesečno ćutanje rekavši da je razmislio o svom ponašanju i shvatio da treba da komunicira “samo na najformalniji način“ i da postoje “važne lekcije“ koje treba naučiti. On je pozdravio istragu i rekao da će mu biti drago da učestvuje.   

Podrazumeva se da će se u istrazi razmatrati Kameronovo lobiranje nakon njegovog premijerskog mandata. Džonsonov kabinet je saopštio da će “takođe raszmotriti kako su osigurani ugovori i kako su predstavnici preduzeća stupili u kontakt s vladom“. Vlada još nije odredila vremenski okvir za istragu, ali je navela da premijer želi da to bude učinjeno temeljno i brzo.

Foto; Tanjug/AP

Kompanija Greensill proglasila je bankrot prošlog meseca. Nakon toga je Liberty, treći najveći britanski proizvođač čelika zaustavio više pogona kako bi sačuvao sredstva zbog propalih zajmova od Greensilla. Mediji prenose da je Kameron navodno lobirao kod visokih vladinih zvaničnika da se Greensillu odobri poseban pristup najvećoj dostupnoj tranši hitnih “kovid zajmova“ samo nekoliko meseci pre bankrota.

Takođe, on je navodno u aprilu prošle godine poslao više poruka ministru finansija Rišiju Sunaku (Rishi Sunak) u nadi da će dobiti pristup sto odsto subvencionisanim vladinim kreditima putem hitnog kriznog programa za korporativno finansiranje.

Fabrike čelika i topionice aluminijuma u ​​Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji suočavaju se sa potencijalnim zaustavljanjem, jer je kredit iz Greesilla prestao da pristiže. Britanska nacionalna zdravstvena služba morala je da plati za lekove koje je finansirao takođe Greensill. Švajcarska banka Credit Suisse ispituje partnerstvo sa tom kompanijom, a nekoliko visokih službenika je zbog toga suspendovano.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...