Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
KRIZA POVERENJA U DRUGU NAJVEĆU ŠVAJCARSKU BANKU

Težak udarac za reputaciju Credit Suisse zbog lošeg investiranja

BankeNovac

2.4.2021 08:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Težak udarac za reputaciju Credit Suisse zbog lošeg investiranja Težak udarac za reputaciju Credit Suisse zbog lošeg investiranja
Banka Credit Suisse planira da ovog meseca vrati više imovine investitorima i oporavi više investicija u fondovima finansiranja lanca snabdevanja povezanih sa nesolventnom londonskom... Težak udarac za reputaciju Credit Suisse zbog lošeg investiranja

Banka Credit Suisse planira da ovog meseca vrati više imovine investitorima i oporavi više investicija u fondovima finansiranja lanca snabdevanja povezanih sa nesolventnom londonskom finansijskom kompanijom Greenseel, saopštila je švajcarska banka. U saopštenju je navedeno da je cilj da ograniči štetu usled neuspeha u upravljanju rizicima, posle bankrota Greenseela.

Druga najveća banka u Švajcarskoj uložila je ranije ove godine oko 10 milijardi dolara u finansijske fondove lanca snabdevanja investirajući u Greenseel. Od toga je otplaćena 3,1 milijarda, a u gotovini je ostalo još 1,5 milijardi, dok je oko pet milijardi nestalo kada je Greenseel proglasio bankrot, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters.

Foto: Youtube screenshot

Banka je saopštila da očekuje da će vremenom povratiti veći deo investicija u procesu likvidacija, najavljujući da će posegnuti i za drugim merama ukoliko bude neophodno, uključujući i moguće pravne radnje. “Nastavljamo da istražujemo druge mogućnosti za ubrzavanje povrata gotovine investitorima“, navedeno je u obaveštenju ulagačima.

Banka se suočava sa strogim ispitivanjem svojih sposobnosti i upravljanja rizikom nakon potresa izazvanim fijaskom Greenseela i gubicima hedž fonda Archegos, za koje se procenjuje da bi mogli koštati oko pet milijardi dolara. Credit Suisse nije precizirala koliko iznose njeni potencijalni gubici, ali je saopštila da bi oni mogli imati značajan uticaj na dobit.

Akcije banke, koje su u poslednjih mesec dana pale za skoro 25 odsto porasle su za više od dva odsto prvog dana aprila. Credit Suisse uverava investitore da je dug u finansijskom fondu povezanim sa Greenseelom mali rizik, jer je novac osiguran, ali izvori tvrde da banka nije uspela da obezbedi isplatu polisa.

Foto: Google

Neuspešno ulaganje u glavnog brokerskog klijenta Archegos povlači pitanje u vezi sa pronicljivošću bankarskog invsticionog sektora. To je nanelo udarac reputaciji banke i potencijalno može dovesti do povlačenja sredstava i smanjenja sposobnosti za pridobijanje novih klijenata i frustrirati zaposlene u drugim delovima banke, koji bolje funkcionišu, prenosi Finews.

Strategija banke već je bila zastarela pod bivšim rukovodstvom nakon finansijske krize 2008-2009, a nova upravljačka orijentacija nije uspela. Vrednost deonica banke danas je 70 odsto niža nego 2011. godine. Credit Suisse imenovala je u februaru novog izvršnog direktora Tomasa Gotštajna.

Njegov osnovni zadatak je da oblikuje novu strategiju poslovanja i privuče nove stručnjake a na tome insistiraju bogati investitori. Banku očekuje temeljna transformacija, kao i kulturna promena da bi zadržala svoju važnost, s obzirom na brzi napredak tehnologije finansija koji se očekuje u narednim godinama.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...