Korumpirani kineski tajkuni na udaru države

Bivši rukovodilac fabrike nacionalnog pića dobio doživotnu kaznu

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

24.9.2021 14:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bivši rukovodilac fabrike nacionalnog pića dobio doživotnu kaznu Bivši rukovodilac fabrike nacionalnog pića dobio doživotnu kaznu
Bivši predsednik luksuzne kineske kompanije za proizvodnju alkoholnih pića Kweichow Moutai, Iuan Renguo (65) osuđen je na doživotni zatvor zbog podmićivanja. Sud je naveo... Bivši rukovodilac fabrike nacionalnog pića dobio doživotnu kaznu

Bivši predsednik luksuzne kineske kompanije za proizvodnju alkoholnih pića Kweichow Moutai, Iuan Renguo (65) osuđen je na doživotni zatvor zbog podmićivanja. Sud je naveo da je Juan kriv za primanje mita u vrednosti većoj od 17 miliona dolara i da je osuđen na „blagu kaznu“ zbog priznanja krivice i volonterskog rada.

Kako prenosi SCMP, pozivajući se na zvaničnu agenciju Sinhua, Iuan Renguo primao je mito kako bi pomogao drugima da dobiju predstavništva Moutai, u periodu od 1994. do 2018. godine. Kompanija Kweichow Moutai najpoznatija je po žestokom piću Mao-tai baijiu, omiljenom piću legendarnog kineskog vođe Mao Cedunga.

Budući da ima kultni status, prava na distribuciju ovog pića mogu koštati milione. Sudija je naveo da je Iuan priznao svoja nedela i dobrovoljno dao informacije koje tužiocima nisu bile poznate tokom istrage. Pad Iuan Rengua snažan je podsetnik na nemilosrdno suzbijanje korupcije koje je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping, ocenjuje FT. Presuda takođe ističe rizike sa kojima se suočava poslovna elita u Kini.

Iuan je tiho podneo ostavku 2018. godine u kompaniji posle skoro 20 godina upravljanja. On je bio pod istragom od maja sledeće godine i istog meseca je isključen iz Komunističke partije. U dokumentarnom filmu o borbi protiv korupcije, koji je državna televizija emitovala 2020. godine, navedeno je da su Iuanova supruga i deca zaradili više od 35,5 miliona dolara od ilegalne preprodaje pića od 2004. godine.

Nakon hapšenja Iuana, 180 ljudi u kompaniji suočilo se sa disciplinskim merama, a 2019. godine regulatori su oduzeli dozvole za preporodaju brenda Moutai za 514 dilera. Neki su dobili duge zatvorske kazne i novčano su kažnjeni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...