prvi udari krize uspešno prevaziđeni, ali nazire se energetska

Biznis u vreme pandemije lakše funkcionisao uz pomoć banaka

BankeBiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

5.10.2021 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Biznis u vreme pandemije lakše funkcionisao uz pomoć banaka Biznis u vreme pandemije lakše funkcionisao uz pomoć banaka
Banke u Srbiji su tokom Covid-19 krize zajedno sa državom i Narodnom bankom Srbije dale veliki doprinos da biznis nastavi da funkcioniše, rekao je... Biznis u vreme pandemije lakše funkcionisao uz pomoć banaka

Banke u Srbiji su tokom Covid-19 krize zajedno sa državom i Narodnom bankom Srbije dale veliki doprinos da biznis nastavi da funkcioniše, rekao je potpredsednik Izvršnog odbora Komercijalne bake Dejan Janjatović na panelu o ulozi banaka u uslovima pandemije koji se održava na Beogradskom ekonomskom forumu.

“To je bila neuobičajena situacija gde smo u kratkom vremenu morali da se prilagodimo novom načinu rada, ali su ljudi pokazali svoju sposobnost prilagođavanja što je pomoglo da se procesi nastave i da pružimo podršku klijentima u novoj situaciji kada nisu znali kako će da otplaćuju obaveze”, dodao je Janjatović, a prenosi Tanjug.

Ocenio je da je za razliku od ekonomske krize 2008. godine, kada su banke bile u središtu problema i njegov uzrok, sada bile stub koji je pomogao da se kriza lakše prevaziđe u kratkom roku.

“Za sada su prvi udari krize uspešno prevaziđeni. Sada dolaze novi izazovi, vidimo već energetsku krizu”, upozorio je Janjatović.

On je ocenio da krediti građanima rastu preko 10 odsto godišnje, a privredi oko četiri odsto, jer je prošle godine bilo primarno održanje likvidnosti i dodao da se tek očekuje početak investiranja.

Član Izvršnog odbora Eurobanke Milan Vićentić rekao je da je kriza pomogla finansijskom sektoru da promene u digitalnoj sferi, koje bi inače trajale godinama, budu sprovedene u kratkom roku.

“Kompletan bankarski sistem je nesmetano funkcionisao sve vreme i u najvećoj krizi, tako da privreda i stanovništvo nisu to ni osetili, a banke su se pokazale kao pouzdan partner kroz programe državne kreditne šeme i tri moratorijuma, pa je u tom periodu podrška MSP sektoru u saradnji EBRD-om čak i povećana”, ocenio je Vićentić.

Istakao je da je građevinska industrija tokom pandemije imala rezultate iznad očekivanih, tako da je Eurobanka nastavila podršku rastu tog sektora.

“Sada se javlja izazov inflacije i u evrozoni, čega nije bilo decenijama, a banke nastavljaju da pružaju podršku sa niskim kamatama, ali je veliko pitanje dokle će to biti održivo”, upozorio je Vićentić.

Direktor za Austriju i region Rusije u osiguravajućoj kući Generali Miroslav Singer, smatra da su tokom krize 2008. godine osiguravači bili deo rešenje problema, a da je sada čitav finansijski sektor stabilizator prilika.

“U odnosu na prethodnu krizu, finansijske institucije su unapredile svoj kalpital i postoji razvijenija zaštita potrošača, što znači da postoji potencijal za kredite u stranoj valuti, a negativni efekti i rizici su smanjeni. Ovo je sve omogućilo finansijskom sektoru da pomogne svima moratorijumima ili oklašicama u otplati duga”, zaključio je Singer.

Govoreći o perspektivi razvoja finasijskih usluga u novim uslovima pandemije ali i digitalne i zelene transformacije, Janjatović je rekao da banke moraju da pomognu klijentima da pređu na te kanale, jer je to neminovno.

“Imamo za ovo kratko vreme 40 odsto rasta korišćenja digitalnog poslovanja i očekujemo da će se najveći broj transakcija obavljati na taj način u roku od pet godina”, smatra Janjatović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...