Izvoz pilećeg mesa u EU dobra šansa za srpske živinare

Da li su proizvođači piletine spremni za evropsko tržište?

AgrobiznisBiznisEUPoslovanjeSrbija

5.10.2021 12:36 Autor: Stanislav Stanišić 1

Da li su proizvođači piletine spremni za evropsko tržište? Da li su proizvođači piletine spremni za evropsko tržište?
U Briselu je pre tačno nedelju dana dogovoreno da se dozvoli izvoz piletine iz Srbije u Evropsku uniju, posle 30 godina koliko naša zemlja... Da li su proizvođači piletine spremni za evropsko tržište?

U Briselu je pre tačno nedelju dana dogovoreno da se dozvoli izvoz piletine iz Srbije u Evropsku uniju, posle 30 godina koliko naša zemlja nije mogla da prodaje meso u Evropi pošto nije ispunjavala stroge uslove EU. O prodaji svinjskog mesa još će se voditi pregovori početkom sledeće godine, zaključeno je na sastanku srpskog ministra poljoprivrede sa predstavnicima Direktorata za poljoprivredu EU u Briselu.

Za nedelju dana počinje procedura odobravanja izvoza pilećeg mesa, a u februaru 2022. godine će u Srbiju doći kontrolori Direktorata koji bi trebalo da odobri i izvoz svinjskog mesa. Srbiji je odobreno i da podnese zahtev za izvoz žive stoke.

Direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo „Zajednica živinara“ Rade Škorić rekao je za Biznis.rs da je mogućnost izvoza pilećeg mesa iz Srbije u zemlje Evropske unije dobra šansa, ali on smatra da proizvodnja još nije ispunila sve zahteve i standarde.

Dodatni problem je, kako proizvođači nezvanično tvrde, i to što je u zemljama EU velika konkurencija među proizvođačima piletine, pa su cene niske, tako da se izvoz ne isplati.

Ipak, proizvođače je vest o mogućnosti izvoza piletine u zemlje EU obradovala i spremni su za pozicioniranje na zahtevnom tržištu.

U razgovoru za naš portal direktor marketinga Perutnine Ptuj Topiko iz Bačke Topole, Predrag Bajić, kaže da je firma koju on predstavlja kao deo međunarodne PP Grupe izuzetno zadovoljna zbog velikih napora državnih organa Republike Srbije i ministra Nedimovića lično da se obezbedi mogućnost izvoza domaće piletine na tržište Evropske unije.

„Mi trenutno izvozimo deo svoje proizvodnje u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, pa nam novoostvarena mogućnost izvoza na EU tržišta pruža šansu za dalju ekspanziju. Tržište zemalja EU jeste vrlo zahtevno, ali smatramo da efikasna vertikalno integrisana domaća proizvodnja može da odgovori izazovima i nametne se svojim kvalitetom i potrošačima u Evropskoj uniji“, ističe Bajić.

Bajić naglašava da se kompanija u Srbiji trenutno nalazi u velikom investicionom ciklusu koji podrazumeva višestruko uvećanje tovnih kapaciteta kroz otvaranje novih savremenih farmi izgrađenih po najvišim svetskim standardima.

„Pored toga, paralelno radimo i na osavremenjavanju proizvodnih postrojenja, ali ulažemo i u ekologiju i zaštitu životne sredine. Na takav način možemo biti u mogućnosti da i u narednom periodu kupcima ponudimo održivo snabdevanje potpuno bezbednim i kontrolisanim proizvodima vrhunskog kvaliteta“, prenosi planove Bajić.

Naš sagovornik vidi jasnu perspektivu da Republika Srbija u narednom periodu postane regionalni lider u proizvodnji i plasmanu pilećeg mesa, kao i mesnih prerađevina.

„Iako se na tržištima EU suočavamo sa većom zaštitom domaćih proizvođača, Srbija može imati svoje ključne konkurentne prednosti. Pored geografske pozicije i dobre snadbevenosti sirovinama za stočnu hranu naš adut može biti i činjenica da sve žitarice kojima se pilići u Srbiji hrane jesu GMO free, pa na taj način komunikacija naše zemlje kao oaze zdrave i kvalitetne hrane može biti i naš validan izvozni adut“, naglašava Bajić i dodaje da Perutnina Ptuj Topiko planira da u najkraćem roku uđe u proces akreditacije svog pogona u Bačkoj Topoli i na taj način što pre obezbedi i sve tehničke uslove za izvoz u EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...