Početak odobravanja procedura za izvoz dogovoren u Briselu

Nakon 30 godina piletina iz Srbije naći će se na evropskom tržištu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

28.9.2021 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nakon 30 godina piletina iz Srbije naći će se na evropskom tržištu Nakon 30 godina piletina iz Srbije naći će se na evropskom tržištu
Početak odobravanja procedura za izvoz pilećeg mesa iz Srbije u Evropsku uniju dogovoren je danas u Briselu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. ”Pileće... Nakon 30 godina piletina iz Srbije naći će se na evropskom tržištu

Početak odobravanja procedura za izvoz pilećeg mesa iz Srbije u Evropsku uniju dogovoren je danas u Briselu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

”Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili”, rekao je Nedimović za Tanjug.

Kako je naglasio, Srbija je završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i sada je vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Poslednji put kada je naša zemlja bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ. U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

”Sada otvaramo nova tržista sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost”, ocenio je Nedimović.

Ministar je poljoprivrednicima u Srbiji poručio da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

”Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi – da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš”, rekao je Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu Evropske komisije za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...