Voćari zadovoljni sezonom, očekuju još bolje rezultate

Cena maline sledeće godine i do 800 dinara za kilogram

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

20.9.2021 17:16 Autor: Stanislav Stanišić 1

Cena maline sledeće godine i do 800 dinara za kilogram Cena maline sledeće godine i do 800 dinara za kilogram
Ne možemo reći, s obzirom na sve faktore, da je cena maline koja ide i do 450 dinara iznenađujuće visoka, rekao je za Biznis.rs... Cena maline sledeće godine i do 800 dinara za kilogram

Ne možemo reći, s obzirom na sve faktore, da je cena maline koja ide i do 450 dinara iznenađujuće visoka, rekao je za Biznis.rs predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović i dodao da bi ovo bila fenomenalna cena da je prinos 15 do 30 tona po hektaru.

Međutim, prinos je u proseku oko četiri tone, a za to postoji više razloga.

Klimatske promene utiču na prinos, loš trend cena iz prethodnog perioda doveo je do pada proizvodnje i nestručne obrade, a primenom uredbe o sertifikovanom sadnom materijalu došlo je do toga da su proizvođači podigli kvalitet.

Radović je naveo da bez obzira na to što malinari imaju razloga za zadovoljstvo, u narednom periodu u želji za što boljim rezultatima proizvođači bi trebalo da promene prvo sebe, pa onda sadni materijal. Uz adekvatan rad biće zadovoljni svim segmentima svog poslovanja.

Posebno ističe potez ministarstva poljoprivrede koje je uredbom omogućilo nabavku sertifikovanog sadnog materijala uz subvenciju od 90 odsto.

„Ispostavilo se da je ogromna razlika u prinosu u odnosu na sadni materijal koji se koristi. Uz iste agrotehničke mere, ulaganje, tretiranje i prskanje, sertifikovani sadni materijal daje 30 tona po hektaru, a nesertifikovani četiri tone. Hajde da radimo porodično po 30 ari kvalitetno, a ne da se hvalimo hektarima bez kvaliteta u proizvodnji i sa ogromnim troškovima koji se u tom slučaju gomilaju“, naveo je Radović.

On kaže da struka, nauka, analitika i proizvođači predviđaju da će cena maline, uz adekvatnu pripremu i maksimalno korišćenje sertifikovanog sadnog materijala, ići od 600 do 800 dinara po kilogramu.

U odnosu na 2020. godinu kada je devizni priliv bio između 160 i 200 miliona evra, ove godine će iznositi 400-500 miliona evra na deviznom kontu maline. Kako kaže naš sagovornik, kada je dobra cena maline prihoduju svi: proizvođači, kooperanti, radnici.

„Srbiju će održati jedina fabrika pod vedrim nebom i tu treba ulagati“, zaključio je predsednik Asocijacije malinara Srbije i ocenio da je to razumeo i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...