Mobilni telefoni i tableti samo za one sa manjim prometom

Nove fiskalne kase koštaće od 200 do 600 evra

AnalizaMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

5.10.2021 14:11 Autor: Marija Jovanović 18

Nove fiskalne kase koštaće od 200 do 600 evra Nove fiskalne kase koštaće od 200 do 600 evra
Postojeći fiskalni uređaji stari su 17 godina, sama tehnologija je zastarela, na tržištu više nema rezervnih delova, pa je i njihova proizvodnja gotovo nemoguća.... Nove fiskalne kase koštaće od 200 do 600 evra

Postojeći fiskalni uređaji stari su 17 godina, sama tehnologija je zastarela, na tržištu više nema rezervnih delova, pa je i njihova proizvodnja gotovo nemoguća. Pandemija je dodatno uticala na velike poremećaje na tržištu komponenti i kada se sve u uzme obzir definitivno je došlo vreme za zamenu postojećih fiskalnih kasa, kaže za Biznis.rs Radoslav Veselinović, osnivač i vlasnik kompanije Galeb grupa, koja je jedan od najvećih srpskih proizvođača fiskalnih uređaja.

Kada je reč o osnovnoj razlici između starih i novih fiskalnih kasa, koje će privrednici morati da nabave do 30. aprila sledeće godine, naš sagovornik smatra da je online režim jedna od značajnijih prednosti jer će omogućiti da prilikom svakog izdavanja računa preduzetnik dobije potvrdu Poreske uprave (PU) da je račun fiskalizovan i validan.

“Do sada se samo jednom dnevno radio izveštaj i PU je mogla da ima informaciju ukoliko uđe na svoj portal da vidi šta je od toga prošlo. U suštini ovo je sada sigurna evidencija fiskalnih računa”, navodi Veselinović.

Za većinu privrednika kase od 200 evra

U zavisnosti od samog uređaja, privrednici će za nove fiskalne kase morati da izdvoje od 200, pa do 500-600 evra.

“Mala fiskalna kasa, koja je i do sada na tržištu bila blizu 20.000 dinara, sada će moći da se dobije za oko 23.000-24.000 dinara. Za tih 200 evra sada će moći da se kupi nova online fiskalna kasa, dok će veće kase biti nešto skuplje, kretaće se do 500-600 evra u zavisnosti od toga da li neko želi neke druge pogodnosti, poput bržih printera i slično”, kaže Veselinović i dodaje da će za većinu privrednika novi uređaji biti upravo oni od oko 200 evra.

“Toliko iznosi i subvencija države, tako da ne mislim da će ova zamena nešto posebno pogoditi privrednike, jer će država finansirati tih 200 evra. Sigurno je da će na neki način pojačati evidenciju samog prometa, tako da će verovatno i država imati veći prihod, što pretpostavljamo da je jedna od glavnih stavki, da svi plaćaju porez”, ocenjuje naš sagovornik.

Fiskalni uređaj
Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, proizvođači se pripremaju, a ko će biti spreman za prodaju u novembru tek će se videti. Galeb grupa ima nekoliko tipova fiskalnih uređaja – od android malih kasa, pa do onih većih, profesionalnih.

Fiskalne kase će imati moderan softver

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji uređaj koji je sve vreme u online komunikaciji sa Poreskom upravom. Svaka komunikacija i transakcija registruje se na softveru, odnosno serveru Poreske uprave, što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

Kako je najavljeno, fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.

“Postoji i takva opcija da će sve moći da se izvede uz pomoć mobilnog telefona, jer će na portalu PU biti ‘prostor’ za fiskalne račune koji će biti online, ali je to za one koji imaju mali broj računa. U svakom slučaju, fiskalna kasa će biti 200 evra, a svaki dobar mobilni telefon je 500 evra, tako da ipak mislim da će svi koristiti fiskalne kase. One će imati i moderan softver, koji će biti jeftniji od onih koji su do sada bili van fiskalnih kasa”, ističe Veselinović i dodaje da će novi uređaji posedovati softver koji će faktički voditi poslovanje, kompletnu organizaciju neke prodavnice ili objekta.

Bez obaveznog godišnjeg servisa

Kada je reč o najavljenim uštedama uz pomoć novog modela fiskalizacije, naš sagovornik objašnjava da više neće biti obaveznog godišnjeg servisa, da će uređaji imati garanciju u prvih godinu ili dve, a da će nakon toga u slučaju nekog kvara morati da se servisiraju.

“Biće uštede papira. Do sada su postojale dve trake, jedna koja se čuvala i druga koja se davala kupcu. Sada će biti samo jedna traka. Moguće da će ta traka biti malo veća, ali u svakom slučaju biće manjeg trošenja papira”, kaže Veselinović.

On smatra da u ovom slučaju nije reč toliko o uštedi, koliko o tome da će sama registracija prometa biti sigurnija i da će svima biti lakše.

“Normalno, za sve je neophodan period prilagođavanja, ali je zato ostavljeno ovih šest meseci i mislim da je to dovoljan vremenski rok da se kase zamene i da se nauči na njima da radi”, zaključuje naš sagovornik.

  • Lelica

    5.10.2021 #1 Author

    Puno kosta

    Odgovori

  • N. N.

    5.10.2021 #2 Author

    Eto novih troskova za nase trgovce.

    Odgovori

  • Milovan94

    5.10.2021 #3 Author

    Skupo.

    Odgovori

  • Snezana

    5.10.2021 #4 Author

    Samo novi troskovi.

    Odgovori

  • Lutajući putnik

    5.10.2021 #5 Author

    Samo neke gluposti izmisljaju…

    Odgovori

  • Danijela

    5.10.2021 #6 Author

    Koliko znam, drzava ce ucestvovati u kupivini novih kasa za preduzetnike.

    Odgovori

  • Tanja

    5.10.2021 #7 Author

    Novi nameti, država na dobitku. Očekivano.

    Odgovori

  • Mara

    6.10.2021 #8 Author

    Opet po dzepu

    Odgovori

  • Mirka

    6.10.2021 #9 Author

    Da li je baš sad potrebno u ovo teško doba poslovanja nametnuti ovaj trošak?

    Odgovori

  • Nik

    6.10.2021 #10 Author

    Tužan članak, a uglavnom ok.. Galeb priča svoju priču. Znači glavna poenta tog modela je izbacivanje tih monopolista i nebuloze zvana fiskalna kasa.. Al kakva smo zemlja, verovatno će obavezna biti i sim kartica, striktno od mts.. Naravno..

    Odgovori

  • Ljilja

    7.10.2021 #11 Author

    Drzava trazi, drzava placa, praksa ce pokazati da li je bilo opravdano. Ionako ste uz online posiljku dobijali racun postom uz robu. Ovaj racun na novim kasama ce imati QR kod, jel to sustina i bice kao priznanica siri….

    Odgovori

    • Anonimni

      30.12.2021 #12 Author

      Hoce, kasa 350e a oni vam daju 200e, a moras i racunar jos da kupis zbog e faktura, za orginal windousom i stampac plus, sve u svemu oko 800 e sve ukupno. Znaci trgovci iz dzepa 600e. Drzava treba da svima kupi kase i opremu, jer njoj treba porez a ne privatniku, I lupetajte kad nezn ate. Iskljucite TV i ne verujete sve sto pricaju.

      Odgovori

  • Lik Orijent

    7.10.2021 #13 Author

    „U svakom slučaju, fiskalna kasa će biti 200 evra, a svaki dobar mobilni telefon je 500 evra, tako da ipak mislim da će svi koristiti fiskalne kase“. Ma važi. Ima dobar telefon i za 200 evra.

    Odgovori

    • miki

      15.10.2021 #14 Author

      A mobilne telefone već imamo, zar ne?

      Odgovori

  • Relja

    8.11.2021 #15 Author

    Ne mora biti uopste niti bilo kakav specijalan hardverski kasa uredjaj. Uredjaj se u poreskoj tumaci kao hardver ili softver. Bolje instalirati softver na bilo koji (vec postojeci, nov ili polovan) racunar bilo kog tipa PC, laptop, allinone, nego kupovati bilo kakvu specijalnu hardversku kasu. Slicno vazi i za stampac, moze bilo koji cije karakteristike odredjuje poreska uprava, a ne neki specijalni ugradjen u kasu. Treba vam i najobicniji citac smart kartica koji moze da se nabavi za 10-15 EUR (gemalto) koji vecina vec ima. Ako se on pokvari odes u bilo koju prodavnicu tehnicke robe, kupis drugi i samo prikljucis na racunar, a ako se pokvari onaj na hardverskoj kasi, jasno je svima sta ce biti.

    „Kako je najavljeno, fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.“ Ovo je dezinformacija jer je zapravo poluinformacija. Mozete koristiti bilo koji tablet, telefon ili racunar, poreska sertifikuje softver, a ne hardver. Odete na sajt poreske uprave, sve pise.

    Odgovori

    • Poreski obveznik

      30.12.2021 #16 Author

      Polovni racunar sa programom za maloprodaju kosta oko 350e, plus printer oko 100e, Win program orginal 100e, i sta lupetate kada neznate i nemate pojma o tome.

      Odgovori

  • Boki

    8.12.2021 #17 Author

    A skriveni troskovi mesecni
    1800 din koriscenje interneta bili 450 din.
    800 din ako se ima pos terminal
    Usteta papira ? Pa moja sadasnja kasa kad spoji 2 relne iadju kao nova jedna .
    I ko ima kasu 17 god kad je kasa limitirana brojem radnih dana i mora da se menja za oko 8 god ?

    Odgovori

  • stajki

    20.2.2022 #18 Author

    Sve je u redu, slažem se da uvedemo nove fiskalne kase…. Nikako se ne slažem da treba da placam 10 20% pdv i ostalih poreza… Bukvalno imate državu koja vam je ortak, koja bi zaradjivala više od preduzetnika kad bi svi uredno placali porez, a da ništa nisu ulagali i da prston nisu mrdnuli…. mora da postoji neki sklad. ovako svi ce ponovo tažiti rupe u zakonu i izbegavati placanje poreza.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...