Humanitarna pomoć gladnima na "crnom" kontinentu

Blinken obećao Africi 150.000 tona ukrajinskog žita

BiznisSvetVesti

17.8.2022 18:17 Autor: Vladimir Jokanović 9

Blinken obećao Africi 150.000 tona ukrajinskog žita Blinken obećao Africi 150.000 tona ukrajinskog žita
Sjedinjene Američke Države će od Ukrajine kupiti 150.000 tona žitarica za humanitarnu pomoć zemljama Afrike, najavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken).... Blinken obećao Africi 150.000 tona ukrajinskog žita

Sjedinjene Američke Države će od Ukrajine kupiti 150.000 tona žitarica za humanitarnu pomoć zemljama Afrike, najavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken).

„Vlada SAD će, preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu potrošiti 68 miliona dolara za kupovinu, transport i skladištenje do 150.000 metričkih tona ukrajinskog žita za rešavanje akutne nestašice hrane“, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

U saopštenju je istaknuto da će pomenuta mera dopuniti početnu isporuku 23.000 tona žitarica za podršku Rogu Afrike u Somaliji, gde vlada velika suša. Ranije je predstavnik UN u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu, govorio o velikom interesovanju vlasnika brodova za učešće u izvozu žitarica iz Ukrajine.

Prema podacima UN kojima operišu američki i ruski mediji, velika većina brodova koji su isplovili iz crnomorskih luka natovareni ukrajinskim žitom od početka avgusta, teret su transportovali u evropske luke, a ne u Afriku, kao što je bilo najavljeno.

Razlog za usmeravanje brodova prema evropskim lukama, umesto prema afričkim i azijskim zemljama na ivici gladi, kao što su Jemen, Somalija i Etiopija su komercijalne prirode, jer žito je na prodaju, a kupci su zapadne zemlje. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se dovodi u pitanje sama teza da je žito iz ukrajinskih luka neophodno za siromašne zemlje.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...