Pandemija ne jenjava uprkos vakcinama

Blizu 125 miliona zaraženih u svetu

LifestyleSvetVestiZdravlje

23.3.2021 18:54 Autor: Julijana Vincan 1

Blizu 125 miliona zaraženih u svetu Blizu 125 miliona zaraženih u svetu
Od početka pandemije korona virusom širom planete je zaraženo skoro 125 miliona ljudi, dok je preminulo ukupno više od 2,7 miliona pacijenata, a izlečeno... Blizu 125 miliona zaraženih u svetu

Od početka pandemije korona virusom širom planete je zaraženo skoro 125 miliona ljudi, dok je preminulo ukupno više od 2,7 miliona pacijenata, a izlečeno više od 100 miliona, pokazuju podaci sajta Worldometer. Aktivnih slučajeva ima oko 21,3 miliona, od kojih se 0,4 odsto nalazi u ozbiljnom ili kritičnom stanju, odnosno njih 90.665.

Najviše obolelih od Covid-19 ima u Sjedinjenim Američkim Državama, blizu 30,6 miliona. Slede Brazil (skoro 12 miliona inficiranih), Indija (skoro 11,7 miliona), Rusija (oko 4,48 miliona) i Velika Britanija (više od 4,3 miliona). U SAD takođe ima i najviše preminulih – 556.070, a potom u Brazilu, Meksiku, Indiji, Velikoj Britaniji i Italiji, dok ostale zemlje imaju manje od 100.000 preminulih od posledica korona virusa.

U Evropi, posle Rusije najveći broj slučajeva imaju Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija. Ipak, najviše Covid-19 žrtava na starom kontinentu registrovano je u Velikoj Britaniji – 126.172. Potom po broju preminulih u Evropi slede Italija (više od 105.300), Rusija (blizu 96.000), Francuska (više od 92.600) i Nemačka (75.523).

Masovno vakcinisanje širom sveta

U zemlji u kojoj ima najviše slučajeva korona virusa, trenutno je vakcinisan i najveći broj građana. Tako su SAD do sada imunizovale više od 126,5 miliona ljudi, potom Kina (74,96 miliona), Indija (48,49 miliona), Velika Britanija (30,28 miliona), Brazil (14,12 miliona).

Izvor: ourworldindata.org

Kada je reč o zemljama koje su imunizovale najveći broj građana po stopi na stotinu stanovnika u potpunosti, računajući i prvu i drugu dozu, prvi je Izrael sa 53,1 odsto, a sledi Čile (15,6 procenata), Bahrein (14 odsto), SAD (13,4 procenata) i Srbija (12,7 procenata).

Izvor: ourworldindata.org

Tedros: Proizvođači treba da prate primer AstraZenece

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (STO), Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus), izjavio je da bi više proizvođača vakcina protiv korona virusa trebalo da prate primer AstraZenece i daju licencu za tehnologiju drugim proizvođačima, dok je kontinuiranu nejednakost u raspodeli vakcina po zemljama sveta opisao kao “grotesknu”.

Vakcina AstraZenece, za koju su novi američki podaci u ponedeljak pokazali da je sigurna i efikasna, uprkos tome što su neke zemlje obustavile vakcinaciju zbog zdravstvenih razloga, proizvodi se na različitim lokacijama, uključujući južnokorejsku SK BioScience i indijski Institut Serum. Tedros je pozvao još proizvođača da usvoje ovaj model kako bi povećali zalihe, uključujući i program razmene vakcina COVAX, koji ima za cilj da ubrza distribuciju vakcina u zemljama u razvoju.

Roche: Pozitivni rezultati ispitivanja anti-covid koktela

Švajcarski farmaceutski gigant Roche predstavio je obećavajuće rezultate kliničkih ispitivanja anti-covid koktela, usmerenog na borbu protiv novih sojeva, koji razvija u saradnji sa američkom biotehnološkom firmom Regeneron. Rezultati faze tri kliničkog ispitivanja pokazali su da je kombinacija antitela kazirivimab i imdevimab “smanjila hospitalizaciju ili smrt za 70 procenata kod nehospitalizovanih pacijenata sa korona virusom”, saopštila je švajcarska kompanija.

Nekoliko farmaceutskih kompanija razvija tretmane antitelima, koji sprečavaju napredovanje virusa u telu, u nadi da će pronaći efikasan tretman koji će se, uz vakcine, koristiti u borbi protiv novih sojeva. Iz kompanije Roche poručuju da je tretman jedina kombinacija monoklonskih antitela koja ostaje efikasna kada se suoči sa glavnim sojevima, od kojih su neki zarazniji i izazivaju ozbiljnije bolesti.

Sprej protiv korona virusa u Izraelu i Novom Zelandu

Izrael i Novi Zeland izdali su privremeno odobrenje za prodaju azotmonoksid spreja za nos (NONS) biotehnološke kompanije „Sanotize research and development“ iz Vankuvera, koji bi, kako je ta firma saopštila, mogao da pomogne u sprečavanju transmisije virusa Covid-19.

Proizvodnja NONS, pod imenom Enovid, počela je u Izraelu, a očekuje se da se proizvod nađe u prodaji ovog leta. U Novom Zelandu, „Sanotize“ je sprej za nos registrovao uz odobrenje tamošnje regulatorne agencije, što omogućava kompaniji da odmah distribuira i prodaje NONS širom zemlje. Glavni naučnik u pomenutoj kompaniji kazao je da je njihova formula azotmonoksida za upotrebu kod ljudi dizajnirana da „ubije viruse u gornjim disajnim putevima sprečavajući ih da inkubiraju i prošire se na pluća“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...