stopa penzionisanja starijih letelica prepolovljena u poslednje četiri godine

Boeing očekuje dvostruko veći broj komercijalnih aviona u naredne dve decenije

SvetVesti

20.7.2024 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Boeing očekuje dvostruko veći broj komercijalnih aviona u naredne dve decenije Boeing očekuje dvostruko veći broj komercijalnih aviona u naredne dve decenije
Kompanija Boeing očekuje da će se broj mlaznih komercijalnih aviona udvostručiti u naredne dve decenije, i oni će ući na tržište dok se istovremeno... Boeing očekuje dvostruko veći broj komercijalnih aviona u naredne dve decenije

Kompanija Boeing očekuje da će se broj mlaznih komercijalnih aviona udvostručiti u naredne dve decenije, i oni će ući na tržište dok se istovremeno avio-industrija suočava sa uskim grlima u fabrici i drugim kratkoročnim poremećajima.

Američka avio-kompanija koja je ažurirala svoju prognozu uoči avio-salona u Farnborou izvan Londona koji se otvara u ponedeljak, saopštio je da će avio-kompanijama biti potreban sve veći broj aviona do 2043. godine, preneo je Reuters.

Avio-kompanija predviđa da će u pomenutom periodu globalna flota aviona sa oko 26.750 letelica u 2023. Porasti na 50.170 do 2043. godine. Kompanija je takođe podigla svoju prognozu rasta putničkog saobraćaja u celoj industriji na 4,7 odsto.

Daren Hulst (Darren Hulst), potpredsednik Boinga za komercijalni marketing, rekao je da je stopa penzionisanja starijih aviona prepolovljena u poslednje četiri godine „zbog nedostatka aviona koji dolaze na tržište“.

On je dodao da će to pitanje biti rešeno u srednjoročnom i dugoročnom periodu kako se ograničenja u snabdevanju budu smanjivala.

Boeing je saopštio da će uskotrupni avioni predstavljati 33.380 isporuka – ili 76 odsto predviđene potražnje. Očekuje se da će isporuke od sada do 2043. takođe uključivati 8.065 širokotrupnih aviona, 1.525 regionalnih aviona i 1.005 teretnih aviona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.