Američki proizvođač aviona obeštećuje investitore

Boeing plaća 200 miliona dolara kazne

BiznisSvetVesti

23.9.2022 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 5

Boeing plaća 200 miliona dolara kazne Boeing plaća 200 miliona dolara kazne
Kompanija Boeing i njen bivši izvršni direktor Denis Milenberg složili su se da plate kaznu od 201 milion dolara za oslobađanje od optužbi za... Boeing plaća 200 miliona dolara kazne

Kompanija Boeing i njen bivši izvršni direktor Denis Milenberg složili su se da plate kaznu od 201 milion dolara za oslobađanje od optužbi za dovođenje investitora u zabludu u vezi sa dva tragična pada aviona Boeing 737 Max.

Boeing će platiti 200 miliona dolara za namirenje navoda američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC), dok će Milenberg platiti milion dolara. On i kompanija nisu priznali niti su negirali nalaze SEC-a, prenosi Financial Times. Akcije kompanije Boeing ojačale su za 0,4 odsto nakon postizanja nagodbe.

U dve nesreće koje su se dogodile 2018. i 2019. godine u Indoneziji i u Etiopiji poginulo je ukupno 346 osoba. Uzrok padova aviona pronađen je u softverskom sistemu kontrole leta koji je više puta pogrešno usmeravao nos letelice ka zemlji.

Kasnije je otkriveno da je Boeing prevario regulatore i pilote o novom softverskom sistemu kontrole leta dok je pokušavao da dobije odobrenje Federalne uprave za vazduhovstvo (FAA) bez pokretanja skupih novih mera obuke.

Boeing je prošle godine pristao da plati 2,5 milijardi dolara za rešavanje krivične optužbe za prevaru koju je podiglo Ministarstvo pravde SAD. Kompanija je priznala krivicu kao deo dogovora o odlaganju krivičnog gonjenja, što znači da ako proizvođač aviona bude sprovodio program usklađenosti tri godine, tužioci će odbaciti slučaj.

Kompanija Boeing je posle prvog pada znala da sistem kontrole leta predstavlja bezbednosni problem, ali je uveravala javnost da je avion 737 Max „bezbedan kao i svaki koji je ikada leteo nebom“, saopštila je SEC u najavi nagodbe, prenosi Reuters.

U vremenima krize i tragedije, posebno je važno da javna preduzeća i njihovi rukovodioci pruže puna, fer i istinita otkrića tržištima, saopštio je SEC, dodajući da su Boeing i Milenberg „omanuli u ovoj najosnovnijoj obavezi“.

Nesreće su koštale Boeing više od 20 milijardi dolara i navele su Kongres da usvoji sveobuhvatan zakon kojim se reformiše način na koji FAA sertifikuje nove avione. Boeing čeka decembar da dobije odobrenje od FAA iza 737 Max ili da ispuni nove tehničke zahteve.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...