razgovori na državnom nivou o energetskoj tranziciji i diverzifikaciji

Britanija spremna da podrži Srbiju u realizaciji obaveza sa COP26

EkologijaSvetU fokusuVesti

3.3.2022 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Britanija spremna da podrži Srbiju u realizaciji obaveza sa COP26 Britanija spremna da podrži Srbiju u realizaciji obaveza sa COP26
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa Gregom Hendsom (Greg Hands) državnim ministrom u vladi Ujedinjenog Kraljevstva zaduženim za energetiku, o... Britanija spremna da podrži Srbiju u realizaciji obaveza sa COP26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa Gregom Hendsom (Greg Hands) državnim ministrom u vladi Ujedinjenog Kraljevstva zaduženim za energetiku, o jačanju bilateralne saradnje, posebno u oblasti energetike.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, sagovornici su se saglasili da pojačaju saradnju u oblasti zajedničkih programa i projekata u cilju podrške planiranju i razvoje Zelene agende obe države, prenosi Beta.

Hends je, navodi se u saopštenju, pozdravio posvećenost Srbije važnim obavezama koje je prošle godie preuzela na konferenciji UN o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu i rekao da je Velika Britanija spremna da je podrži u realizaciji tih obaveza.

„Svetu je sada neophodno uverenje da ćemo bez odlaganja preći na realizaciju preuzetih obaveza, da će obećanja data na konferenciji COP26 biti ispunjena na pravedan i inkluzivan način, uz podršku čvrste i jasne politike i investicija. Velika Britanija je spremna da u tome podrži Srbiju“, rekao je britanski zvaničnik.

Vučić je rekao da odnose Britanije i Srbije odlikuje intenzivan politički dijalog i sve izraženija ekonomska saradnja.

Dodao je da ekonomska saradnja i pored znatnog napretka u obimu trgovinske razmene još nije ostvarila realne potencijale, naročito u oblasti energetike i Zelene agende u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetna iskustva, stručnjake i projekte na kojima bi dve zemlje zajednički mogle da ostvare izuzetne rezultate.

„Srbija je posvećena realizaciji mera u cilju daljeg razvoja Zelene agende, kao i povećanju energetske efikasnosti koja bi obezbedillja nesmetan razvoj ekonomije, ali i zdravu životnu sredinu“, rekao je Vučić. 

Dodao je da je Srbija osmislila strategiju i odredila finansijska sredstva koja će na odgovoran način i uz ozbiljan strateški pristup države dugoročno rešiti brojne izazove u oblasti rešavanja problema izazvanih klimatskim promenama.

Hends je po dolasku u Beograd saopštio da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o energetskoj tranziciji i diverzifikaciji.

  • SANJA

    3.3.2022 #1 Author

    Sve vise stranih investitora kod nas,samo napred

    Odgovori

  • Milovan94

    3.3.2022 #2 Author

    Baš lepo, konačno u nečemu u Britanci da nas podrže.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2022 #3 Author

    Nesto pozitivno da se procita…

    Odgovori

  • ZVE84

    4.3.2022 #4 Author

    Kad Rusija nije tu, svi drugi su uz Srbiju… Zašto?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    22.4.2022 #5 Author

    Ako se dve ribe svađaju na dnu mora znajte da su englezi u blizini. Ako ne verujem u nečije dobre namere, kako god zvučale, to su engleske.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...