Pregovori su u toku, a finalna odluka još nije doneta

Britanska vlada planira prodaju udela u novoj nuklearnoj elektrani

SvetVesti

29.9.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanska vlada planira prodaju udela u novoj nuklearnoj elektrani Britanska vlada planira prodaju udela u novoj nuklearnoj elektrani
Vlada Velike Britanije planira prodaju manjinskog udela u novoj nuklearnoj elektrani institucionalnim investitorima, ili listiranje na berzu, kako bi iz tog projekta istisnula kinesku... Britanska vlada planira prodaju udela u novoj nuklearnoj elektrani

Vlada Velike Britanije planira prodaju manjinskog udela u novoj nuklearnoj elektrani institucionalnim investitorima, ili listiranje na berzu, kako bi iz tog projekta istisnula kinesku državnu kompaniju General Nuclear Power Group (CGN).

CGN trenutno je vlasnik 20 odsto udela u projektu nuklearne elektrane Sizewell C u Safolku u istočnoj Engleskoj, koju će, kako je predviđeno, izgraditi kompanija EDF iz Francuske za 20 milijardi funti, uz podršku CGN-a, piše Financial Times.

Britanska vlada pregovara o tome da zadrži vlasnički udeo dok ne bude mogla da ga proda institucionalnim investitorima, navodi Financial Times, pozivajući se na ljude upoznate sa situacijom.

Osim toga, Britanija ispituje i mogućnost listiranja svog udela na berzi putem Inicijalne javne ponude (IPO).

Ministarstvo poslovanja Velike Britanije potvrdilo je da su u toku razgovori sa EDF-om o udelu CGN-a.

Kako stvari trenutno stoje, CGN je akcionar kompanije Sizewell C do konačne odluke vlade o investiranju. Pregovori su u toku i finalna odluka još nije doneta, izjavili su iz ministarstva za Financial Times.

Ministri u Vladi Velike Britanije takođe planiraju da blokiraju planove CGN-a o izgradnji nuklearne elektrane na istočnoj obali u Bradvelu na moru u Eseksu, dodaje se u tekstu londonskog poslovnog lista.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...