Kod obala Sicilije

Britanski tehnološki mogul Majk Linč nestao nakon potonuća njegove jahte

SvetVesti

20.8.2024 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Britanski tehnološki mogul Majk Linč nestao nakon potonuća njegove jahte Britanski tehnološki mogul Majk Linč nestao nakon potonuća njegove jahte
Britanski tehnološki preduzetnik Majk Linč (Mike Lynch) nestao je nakon što je njegova superjahta potonula kod obale Sicilije. Izvori, koji nisu želeli da budu... Britanski tehnološki mogul Majk Linč nestao nakon potonuća njegove jahte

Britanski tehnološki preduzetnik Majk Linč (Mike Lynch) nestao je nakon što je njegova superjahta potonula kod obale Sicilije. Izvori, koji nisu želeli da budu imenovani zbog osetljivosti situacije, rekli su da je potvrđeno da je Anđela Bakares (Angela Bacares), njegova supruga, spasena.

Superjahta, nazvana Bayesian, prevrnula se oko pet sati ujutru po lokalnom vremenu, dok je bila usidrena kod obale Portičela, malog ribarskog sela koje se nalazi u provinciji Palermo u Italiji. Navodno je brod pogodila neočekivano jaka oluja, piše Seebiz.

Najmanje jedan muškarac je poginuo, a šest je nestalo, dok je 15 ljudi spaseno, uključujući jednogodišnju bebu.

Jahta je „iznenada potonula“ najverovatnije „zbog užasnih vremenskih uslova“, saopštilo je gradsko veće Bagerije.

Linč (59), bio je osnivač kompanije za poslovni softver Autonomy. Postao je meta dugotrajne pravne bitke sa kompanijom Hewlett Packard (HP), nakon što ga je američki tehnološki gigant optužio da je neopravdano podigao vrednost softvera  u prodaji na iznos od 11 milijardi dolara.

HP je otpisao 8,8 milijardi dolara vrednost softvera Autonomy u roku od godinu dana od kupovine.

Linč je prošle godine izručen iz Britanije u SAD da mu se sudi po optužbama protiv HP-a. U junu, nakon tromesečnog suđenja, oslobođen je optužbi za prevaru.

Linč je rođen u Ilfordu, velikom gradu u istočnom Londonu, 1965. godine, a odrastao je u blizini Čelmsforda u Eseksu. Pohađao je Univerzitet u Kembridžu, gde je studirao prirodne nauke, fokusirajući se na oblasti elektronike, matematike i biologije. Nakon završenih osnovnih studija, Linč je doktorirao u oblasti obrade signala i komunikacija.

Krajem 1980-ih, Linč je osnovao kompaniju Lynett Systems, koja je proizvodila dizajne i audio-proizvode za muzičku industriju.

Nekoliko godina kasnije, početkom 1990-ih, osnovao je kompaniju za prepoznavanje otisaka prstiju pod nazivom Cambridge Neurodynamics, a među klijentima kompanije našla se i policija Južnog Jorkšira.

Njegov veliki proboj je usledio 1996. sa Autonomyjem, kompanijom koju je osnovao sa Dejvidom Tabizelom (Davidom Tabizelom) i Ričardom Gauntom (Richardom Gauntom). Kompanija je postala jedna od najvećih tehnoloških kompanija u Velikoj Britaniji.

Na vrhuncu svog uspeha, Linč je imao veliki uticaj na britansku tehnološku scenu, nakon što su ga mediji jednom prozvali britanskim Bil Gejtsom (Bill Gates).

On je suosnivač Invoke Capitala, kompanije rizičnog kapitala fokusirane na podršku evropskim tehnološkim startapovima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.