Definitivan oporavak kripto industrije

Bitcoin dostigao 57.000 dolara

Svet

27.2.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bitcoin dostigao 57.000 dolara Bitcoin dostigao 57.000 dolara
Bitcoin je dostigao vrednost od 57.000 dolara po prvi put od kraja 2021. godine, podržan potražnjom investitora kroz fondove kojima se trguje na berzi,... Bitcoin dostigao 57.000 dolara

Bitcoin je dostigao vrednost od 57.000 dolara po prvi put od kraja 2021. godine, podržan potražnjom investitora kroz fondove kojima se trguje na berzi, kao i daljim kupovinama kompanije MicroStrategy.

Najtrgovanija svetska kriptovaluta dodala je juče čak 4,4 odsto i dostigla 57.039 dolara pre nego što se korigovala na oko 56.100 rano jutros. Cena bitcoina je porasla za 32 procenta od početka godine, podstičući i rast apetita investitora za manjim tokenima, kao što su ether ili dogecoin.

Neto 6,1 milijarda dolara slila se u nekoliko bitcoin ETF-ova koji su počeli da trguju u SAD 11. januara, signalizirajući sve veću potražnju za bitcoinom u ovom novom kanalu trgovine, piše Bloomberg. Planirano smanjenje ponude bitcoina samo doprinosi optimističkom raspoloženju što se tiče njegovog cenocnog rasta.

Izvor: CoinDesk, TradingView

MicroStrategy, kompanija koja se bavi poslovnim softverom, kupuje bitkoin naveliko kao deo svoje korporativne strategije. Saopštila je u ponedeljak da je kupila još oko 3.000 tokena ovog meseca, te sada poseduje oko 10 milijardi dolara u bitcoinima.

„Ne očekujemo veliko povlačenje od bitcoina s obzirom na njegov proboj i pozitivan srednjoročni zamah“, napisala je Kejti Stokton (Katie Stockton), osnivačica kompanije Fairlead Strategies.

Kombinovana vrednost digitalne imovine sada iznosi otprilike 2,2 biliona dolara, prema sajtu CoinGecko, u poređenju sa najnižim nivoom od oko 820 milijardi dolara tokom medveđeg tržišta 2022. kada su FTX i neke druge kripto platforme propale, ali i dalje manje od vrhunca koji je zabeležen na približno tri biliona dolara godinu dana ranije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...