jačanje ekonomske saradnje dve države

Brnabić: Srbija u narednim godinama očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

11.2.2022 12:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Brnabić: Srbija u narednim godinama očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija Brnabić: Srbija u narednim godinama očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija
Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je u petak posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija, u organizaciji Senata te zemlje i organizacije Medef International.... Brnabić: Srbija u narednim godinama očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je u petak posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija, u organizaciji Senata te zemlje i organizacije Medef International.

Brnabić je poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Premijerka je ukazala da najveći potencijali za dalju saradnju predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine, napomenuvši da Beograd planira izgradnju pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njenim rečima, veliki potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike i zelene tranzicije, kao i u nastavku ulaganja u infrastrukturu, posebno putnu i železničku.

Brnabić je navela da će se, pored beogradskog metroa, raditi i na projektima izgradnje železničkog koridora, uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

Odnosi između Srbije i Francuske su odlični i sve bolji, a jedna od ključnih stvari koja je tome doprinela jeste poseta predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) Beogradu, istakla je predsednica vlade.

Foto: Tanjug/AP

„Što se tiče političkog aspekta, želim da zahvalim Francuskoj i predsedniku Makronu što je predložio novu metodologiju za pretpristupne fondove, koju smo prihvatili jer mislimo da ima više smisla“, rekla je Brnabić.

Premijerka je naglasila da su se velike stvari dogodile nakon posete francuskog predsednika Beogradu– kompanija „Air France“ se vratila u Srbiju i uvela direktan let Beograd-Pariz, a Francuska razvojna agencija je otvorila Kancelariju za Zapadni Balkan, i to u Beogradu.

Tako smo dobili zamajac za nove francuske investicije, rekla je predsednica vlade, navodeći da je robna razmena u poslednjih pet godina povećana za 36,4 odsto.

Prema njenim rečima, samo u 2021. godini, robna razmena je iznosila 1,4 milijarde evra, pri čemu je 80 odsto svih francuskih investicija u regionu završilo u Srbiji.

Foto: Tanjug

„Michelin“ je četvrti najveći izvoznik u Srbiji. Nadam se da ćemo uskoro moći da objavimo dodatno širenje investicija u okviru njihove kompanije „Tigar Tayers“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da su odličnim bilateralnim odnosima doprinele i dve velike francuske investicije, pri čemu je jedna koncesija za Aerodrom „Nikola Tesla“ koju je dobila francuska kompanija „Vinci“.

Prema njenim rečima, druga je veliko javno-privatno partnerstvo sa francusko-japanskim konzorcijumom za rešavanje jednog od najvećih ekoloških problema ne samo Srbije, već Evrope, a to je deponija Vinča.

Predsednica vlade je naglasila da su, zahvaljujući tim projektima, francuske kompanije dobile veliku vidljivost u Srbiji.

Potpredsednik Senata Rožer Karuči (Roger Carucci) uputio je poziv francuskim kompanijama da ulažu u Srbiji jer će se tako povećati spoljnotrgovinska razmena u korist obe zemlje.

On je ocenio da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija, uprkos klimi koja je veoma povoljna za investicije.

„Radićemo na novim partnerstvima i vezama i nadam se da ćemo povećati našu saradnju“, poručio je francuskim preduzećima potpredsednik francuskog Senata.

Predsednica Grupe prijateljstva Francuska–Zapadni Balkan u francuskom Senatu Marta de Sidrak (Marta De Sidrac) rekla je na radnom doručku, koji je posvećen Srbiji, da joj je velika čast zbog toga što je premijerka Brnabić specijalno iz Beograda došla na sastanak sa privrednicima iz Francuske.

Ona je ponovila da Francuska daje podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Francuska definisala Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta tokom predsedavanja EU.

De Sidrak je istakla da veliki potencijali za saradnju postoje u oblasti zaštite životne sredine i energetike, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je Vlada Srbija definisala ekologiju kao prioritet jer se to uklapa u proces približavanja EU.

  • N.N.

    11.2.2022 #1 Author

    Francuske kompanije su najbolje tako da me raduju vesti

    Odgovori

    • SNEZANA

      11.2.2022 #2 Author

      Znacilo bi svakako zbog nase privrede.

      Odgovori

  • STEFAN

    11.2.2022 #3 Author

    Lepe vesti, videcemo

    Odgovori

  • Milovan94

    11.2.2022 #4 Author

    Ovo je zaista prilika da se odnosi kako ekonomski tako i politički podignu na što veći nivo

    Odgovori

  • SANJA

    11.2.2022 #5 Author

    Ok,lepo je sto se ovoliko ulaze u Srbiju,ali pobogu imamo toliko lepih i uspesnih nasih firmi,zasto ne zaposljavaju malo i nase preduzetnike

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.2.2022 #6 Author

    To vec ide u nekom dobrom smeru…

    Odgovori

  • NATI29

    11.2.2022 #7 Author

    Zar ce nam oni pomoci da udjemo u EU

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #8 Author

    To je u redu, ali dajte ljudi!!! Šta ćemo sa domaćim kompanijama?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...