Slabost tržišta rada se nastavlja

Broj nezaposlenih u Nemačkoj u junu porastao za 4.000

Bolji posaoEUPoslovanjeVesti

29.6.2024 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Broj nezaposlenih u Nemačkoj u junu porastao za 4.000 Broj nezaposlenih u Nemačkoj u junu porastao za 4.000
Broj nezaposlenih u Nemačkoj u junu je porastao za oko 4.000 u odnosu na prethodni mesec, na 2,727 miliona, saopštila je u petak Savezna... Broj nezaposlenih u Nemačkoj u junu porastao za 4.000

Broj nezaposlenih u Nemačkoj u junu je porastao za oko 4.000 u odnosu na prethodni mesec, na 2,727 miliona, saopštila je u petak Savezna agencija za rad. Stopa nezaposlenosti ostala je nepromenjena od maja na 5,8 odsto.

U međugodišnjem poređenju, nezaposlenih je bilo 172.000 više, prenosi agencija Dpa.

Broj ljudi bez posla u junu, zbog sezonskih radova, obično pada. Trend je poslednjih godina ispario zbog pandemije i potom dolaska ukrajinskih izbeglica. Ove godine, međutim, pripisiv je isključivo ekonomskim faktorima.

„Slabost tržišta rada se nastavlja“, rekla je predsednica Agencije Andrea Nales (Nahles).

„Sezonski prilagođene brojke nezaposlenosti i neuposlenosti su primetno porasle u junu. Privreda je nadalje uzdržana pri otvaranju radnih mesta“, rekla je Nalesova.

Posledično, smanjuje se broj radnih mesta na oglasima. Agencija ih je u junu notirala 701.000, odnosno oko 69.000 manje nego 12 meseci ranije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.