BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 77 MILIONA Novi soj korona virusa zatvara granice stanovnicima Velike Britanije

SvetVesti

21.12.2020 11:13 Autor: Ljiljana Begović 0

BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 77 MILIONA Novi soj korona virusa zatvara granice stanovnicima Velike Britanije BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 77 MILIONA Novi soj korona virusa zatvara granice stanovnicima Velike Britanije
Korona virusom u svetu je od početka pandemije zaraženo više od 77 miliona ljudi. Od posledica Covid-19 preminulo je više od 1.700.000 pacijenata, oporavilo... BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 77 MILIONA Novi soj korona virusa zatvara granice stanovnicima Velike Britanije

Korona virusom u svetu je od početka pandemije zaraženo više od 77 miliona ljudi. Od posledica Covid-19 preminulo je više od 1.700.000 pacijenata, oporavilo se više od 54 miliona osoba. Najviše zaraženih i preminulih i dalje imaju Sjedinjene Američke Države, za njima slede Indija i Brazil.

U Indiji je potvrđeno 24.337 novih slučajeva korona virusa, saopštilo je indijsko ministarstvo zdravlja. Ukupan broj inficiranih u Indiji dostigao je 10,06 miliona. Od početka pandemije ukupan broj smrtnih slučajeva je 145.810.

Ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

Preti li opasnost od novog soja Covid-19?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još nema dokaza da će novi soj Covid-19 dovesti do povećane smrtnosti, rekla je jedan od direktora te organizacije Silvi Brijan (Silvy Bryan).

„Virusi se menjaju i ovo što se sada desilo i nije neko iznenađenje. U nameri da odredimo da li će mutacija imati uticaj na ljudsko zdravlje, moraćemo da napravimo dodatna istraživanja u laboratoriji. U ovom trenutku, ne vidimo promenu u procentu smrtnosti“, rekla je Brijan.

„Zasad deluje da će novi tip korona virusa teško uticati na efikasnost vakcina. Verujem da će mere koje su preduzete u Velikoj Britaniji uticati na to da se zaustavi širenje nove vrste virusa do masovne vakcinacije građana“, poručila je Brijan.

Zaštitne maske i ljudi na ulici
Foto: Tanjug/AP

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedelju preduzele određene mere i donele odluke o privremenoj suspenziji avio-saobraćaja sa tom zemljom.

Zabranu avio-saobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, koja je blokirala železnički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, Češka i Rumunija.

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave zaraznijeg soja korona virusa, priključile su se i Turska i Švajcarska.

Foto: Tanjug/AP

U Italiji otkriven novi soj virusa kod putnika iz Britanije

Italija je otkrila pacijenta zaraženog novim sojem korona virusa koji se pojavio u Britaniji, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Pacijent i njegov partner vratili su se iz Ujedinjenog Kraljevstva poslednjih dana letom koji je sleteo na rimski aerodrom i od tada su bili u izolaciji, saopštilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

Testovi na korona virus
Foto: Tanjug/AP

U Rusiji rekordan broj novozaraženih

U Rusiji je u protekla 24 sata potvrđen rekordan broj novozaraženih korona virusom – 29.350, a ukupno je od početka pandemije potvrđeno 2.877.727 slučajeva infekcije.Od korona vriusa umrle su još 493 osobe, a od početka pandemije umrla je ukupno 51.351 osoba, prenosi agencija Tass.

Od Covid-19 oporavilo se još 19.705 pacijenata, a ukupan broj onih koji su pobedili korona virus je 2.295.362.

Foto: Tanjug

Smanjuje se broj obolelih u Sidneju

Australijska država Novi Južni Vels, čiji je glavni grad Sidnej, zabeležila je najmanji porast obolelih od korona virusa u tri dana, pošto je na testu bilo pozitivno 15 osoba, u odnosu na 36, koliko ih je bilo pozitivno dan ranije.

Vlada će do 23. decembra objaviti kako će izgledati Božić i narednih nekoliko dana, po pitanju restriktivnih mera.

Ipak, druge australijske države su brzo zatvorile granice za svih pet miliona stanovnika Sidneja, narušavajući planove za božićna putovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...