energenti, struja, gas, kobasice, mleko...

Brojna poskupljenja očekuju Austrijance u 2022. godini

SvetVesti

29.12.2021 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Brojna poskupljenja očekuju Austrijance u 2022. godini Brojna poskupljenja očekuju Austrijance u 2022. godini
Naredna godina počeće u Austriji novim poskupljenjima, pre svega energenata. Tako će struja od januara na istoku zemlje biti skuplja za oko 12 evra... Brojna poskupljenja očekuju Austrijance u 2022. godini

Naredna godina počeće u Austriji novim poskupljenjima, pre svega energenata. Tako će struja od januara na istoku zemlje biti skuplja za oko 12 evra mesečno. Takođe će poskupeti mleko, kobasice i druge namirnice.

„U januaru i februaru ćemo sigurno videti rast inflacije od pet odsto. Inflacija će nakon ove godine sa 2,8 odsto u godišnjem proseku 2022. narasti na 3,3 odsto“, ocenjuje ekspert ekonomskog instituta Wifo Jozef Baumgartner (Josef Baumgartner).

On ukazuje da će energenti, to jest struja i gas, do 2023. podsticati inflaciju.

Takođe i gorivo će biti skuplje zbog uvođenja CO2-poreza, tako da će cene svih vrsta goriva biti više za 10 centi po litru. Od početka godine se PDV u ugostiteljstvu i hotelijerstvu vraća na normalni nivo od u proseku od 13 odsto, sa aktuelnih pet procenata.

Naime, zbog korone je ovom sektoru bio smanjen PDV kao mera pomoći za opstanak, a vraćanje PDV-a na stari nivo uticaće na povećanje inflacije za 0,4 odsto. I namirnice će poskupeti u proseku za 2,8 odsto, prognozira Wifo. Tako će poskupeti hleb, ali i mleko, i kobasice. Kod mleka poskupljenje bi moglo biti i do 10 centi po litru.

Međutim, poskupljenja se očekuju i kod elektronskih proizvoda, nameštaja, jer će i 2022. godine biti prisutni problemi sa isporukom i većim troškovima transporta. Isto tako i kirije u Austriji će nastaviti da rastu.

Kod novih ugovora stanodavci dobijaju mogućnost da mesečno prilagođavaju kiriju stopi inflacije. Kod starih zgrada najavljeno je povećanje kirija za pet odsto na početku godine, a od aprila za 5,7 odsto. Od iduće godine poskupljuje i pretplata za javni servis za osam odsto, što je za 18,59 evra godišnje više.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...