Dvostruko više od adekvatnog nivoa pokrivenosti

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara 15,5 milijardi evra

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

14.3.2022 16:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara 15,5 milijardi evra Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara 15,5 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara iznosile 15.561,5 miliona evra i bile su za 549,3 miliona evra niže nego... Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara 15,5 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara iznosile 15.561,5 miliona evra i bile su za 549,3 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca.

Kako je navedeno u saopštenju NBS, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 12.947,9 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS, kako je navedeno u saopštenju, uticale su njene aktivnosti na međubankarskom deviznom tržištu u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu (530 miliona evra), zatim neto razduženje države (107,7 miliona evra) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 89,3 miliona evra).

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (ukupno 69,4 miliona evra). Neto tržišni efekti su u februaru bili pozitivni u iznosu od 108,3 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,7 miliona evra i bio je za 42,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu, dodaje se u saopštenju.

U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.104,8 miliona evra.
U februaru, kao i od početka godine, dinar je blago nominalno oslabio u odnosu na evro (za 0,1 odsto). Povećana tražnja za devizama rezultat je nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021. godine, kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini.

U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra.

 • MARKO7

  14.3.2022 #1 Author

  Pa realno lepa svota novca, nadam se da će biti i veća!

  Odgovori

 • Ika

  15.3.2022 #2 Author

  Ne treba smanjivati rezerve u ova luda vremena!

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.3.2022 #4 Author

  A stabilnost dinara,to cemo tek videti…

  Odgovori

 • Milovan94

  15.3.2022 #5 Author

  Dobro je kada imamo ovolike rezerve.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...