razmatraće se i aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije

BankeNovacSrbijaVesti

11.3.2022 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije
Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije... Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije

Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Delegaciju Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodi Jan Kejs Martejn.

„Važan faktor stabilnosti u Srbiji, što i ova kriza pokazuje, jeste stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, tako ni tokom prethodne dve nedelje mi nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa“, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković, i dodala da su ovu krizu dočekali spremno, ponašajući se odgovorno u prethodnom periodu.

„Dočekali smo je sa izuzetno visokim nivoom deviznih rezervi od 16,5 milijardi evra (koliko su iznosile na kraju 2021. godine), istakla je Tabaković.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda trajaće do 23. marta i tokom nje razgovaraće se o aktuelnim fiskalnim, monetarnim i ukupnim makroekonomskim kretanjima, a biće razmotrena i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa, navodi se u saopštenju NBS-a.

Razgovori se vode u okviru drugog razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, koji je Međunarodni monetarni fond podržao savetodavnim, nefinansijskim 30-mesečnim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) koji je odobren u junu 2021. godine.

Prvo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa okončano je u decembru 2021. godine kada je Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja. Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate Srbije, ističe se u saopštenju.

Tagovi
MMF NBS
  • Milovan94

    11.3.2022 #1 Author

    Nadam se pozitivnom mišljenju članova MMF-a

    Odgovori

  • Emilija

    11.3.2022 #2 Author

    Nadam se da icemo ispuniti ocekivanja

    Odgovori

  • IVAN

    11.3.2022 #3 Author

    Trebalo bih gledati pozitivno.

    Odgovori

  • DANIJELA

    11.3.2022 #4 Author

    Bitan je pozitivan ishod.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2022 #5 Author

    Bilo bi dobro da bude u pozitivnom kontekstu…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    13.3.2022 #6 Author

    S obzirom na tvrdnju da je „kriza“ dočekna spremo, onda ne bi trebalo sa bude nikakvih većih oscilacija.

    Odgovori

    • ZVE84

      13.3.2022 #7 Author

      Hahaha spremni smo mi, do 3.aprila…,a nakon toga priča se menja….

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...