U januaru je vrednost dinara prema evru ostala gotovo nepromenjena

Bruto devizne rezerve Srbije manje za 343 miliona evra

BankeNovacSrbijaVesti

11.2.2022 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bruto devizne rezerve Srbije manje za 343 miliona evra Bruto devizne rezerve Srbije manje za 343 miliona evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 16,1 milijardu evra i bile su za 343,7 miliona evra niže nego na... Bruto devizne rezerve Srbije manje za 343 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 16,1 milijardu evra i bile su za 343,7 miliona evra niže nego na kraju prethodne godine.

Kako se navodi u saopštenju NBS, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 140,4 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS uticale su njene aktivnosti na međubankarskom deviznom tržištu (240 miliona evra) usled pojačane tražnje za devizama, pre svega uvoznika energenata, zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka (161,5 miliona evra u neto iznosu) i neto razduženje države (13,1 milion evra) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu.

NBS u saopštenju dalje navodi da su neto prilivi u devizne rezerve ostvareni po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (ukupno 45,7 miliona evra). Neto tržišni efekti su u januaru bili pozitivni u iznosu od 25,2 miliona evra. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 531,1 milion evra i bio je za 395 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je vrednost dinara prema evru ostala gotovo nepromenjena. Zabeležena je sezonski karakteristična pojačana tražnja za devizama, pre svega uvoznika energenata, koja predstavlja nastavak intenzivnije kupovine deviza ovih kompanija prisutne od oktobra prošle godine. U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je u januaru bila neto prodavac deviza na međubankarskom deviznom tržištu, ističe se u saopštenju.

Tagovi
NBS NOVAC
  • MADMAX

    11.2.2022 #1 Author

    Pitajte izvozno orjentisane firme šta kažu na ovu temu.

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #2 Author

    Država rasipa novac na različite načine…..

    Odgovori

  • TINA

    13.2.2022 #3 Author

    Ima I drugih informacija na ovu temu. Sad, sta je li je tacno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...