BRZA REAKCIJA NBS OBEZBEDILA LIKVIDNOST SISTEMA Privredni oporavak u celom svetu od krize u trećem kvartalu 2021, kaže Nebojša Savić

BankeNovacSrbijaVesti

1.10.2020 12:06 Autor: Ljiljana Begović 0

BRZA REAKCIJA NBS OBEZBEDILA LIKVIDNOST SISTEMA Privredni oporavak u celom svetu od krize u trećem kvartalu 2021, kaže Nebojša Savić BRZA REAKCIJA NBS OBEZBEDILA LIKVIDNOST SISTEMA Privredni oporavak u celom svetu od krize u trećem kvartalu 2021, kaže Nebojša Savić
Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić izjavio je da je NBS brzo reagovala već na početku krize uzrokovane... BRZA REAKCIJA NBS OBEZBEDILA LIKVIDNOST SISTEMA Privredni oporavak u celom svetu od krize u trećem kvartalu 2021, kaže Nebojša Savić

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić izjavio je da je NBS brzo reagovala već na početku krize uzrokovane pandemijom Covid- 19.

Narodna banka je na vreme primenila monetarne mere zahvaljujući kojima je obezbeđena likvidnost sistema.

Odmah kada se korona virus pojavio i u Srbiji, nakon što je reagovala Američka centralna banka FED, usledila je intervencija NBS koja je podrazumevala iste mere.

„Zahvaljujući merama koje su pandan onima, koje su uvele vodeće centralne banke, obezbeđena je likvidnost sistema. Nakon toga je usledio paket fiskalnih mera“, rekao je Savić za RTS.

Narodna banka Srbije
Foto: Wikipedia.org

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke smatra da se svetska privreda oporavlja nešto bolje nego što se očekivalo. Međutim kaže i da se ne može „praviti univerzalna slika“ i da će biti razlike od zemlje do zemlje.

„Trend oporavka će biti opredeljen prema onome što se dešava u Americi ili Evropi, ne zato što Kina ima manji značaj, već što neće ući u tako dubok problem kao ove dve privrede“, kaže Nebojša Savić.

On naglašava da su sve dosadašnje recesije pokazale da je posle pada usledio oporavak koji je nešto brži u početku, a potom i stabilizacija.

Savić kaže da je važno što je u prvih osam meseci ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji praktično nadoknadila pad u drugim sektorima. A to je naglašava- dobar signal.

„Projekcije su da će u trećem kvartalu naredne godine uslediti privredni oporavak u svetu, ali taj oporavak mora da povuče američka privreda“, zaključuje Savić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...